понедељак , 21 септембра 2020

Вучићу а да питамо Дeвенпорта о убиству српске деце у Панди 1998 године? Он изгледа све зна

0
(0)

Хапшење осумњичених за убиство Славка Ћурувије доказ напора Србије да реши злочине које је починио режим Слободана Милошевића над политичким противницима, каже шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт поздравио је хапшење осумњичених за убиство Славка Ћурувије и оценио да је то доказ напора Србије да реши злочине које је починио режим Слободана Милошевића над политичким противницима.

Давенпорт је напоменуо да ће ЕУ помно пратити наредне кораке у том случају и да очекује извођење пред суд одговорних за тај злочин.

„Хапшење осумњичних починилаца и организатора овог убиства показује да у Србији постоји видљив напор да се реше ужасни злочини недемократског режима против својих политичких противника“, наведено је у саопштењу амбасадора ЕУ.

„Пажљиво ћемо пратити наредне кораке и надамо се да ће одговорни за овај страшан злочин бити приведени правди“, рекао је Давенпорт.

ЕУ, према његовим речима, константно изражава забринутост да би нерешена убиства новинара у Србији могла бити плодно тле за континуирано насиље и застрашивања новинара, чиме се угрожава слобода говора и новинарски професионализам.

„Охрабрујемо српске власти, као и Комисију за истрагу убистава новинара, да са истом одлучношћу наставе свој рад на привођењу правди одговорних за убиства Даде Вујасиновић и Милана Пантића“, поручио је Давенпорт.

Некадашњи шеф београдског центра Државне безбедности Милан Радоњић и начелник Шестог одељења тог центра Ратко Ромић ухапшени су јуче због сумње да су учествовали у убиству Ћурувије 11. априла 1999 у Београду.

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је јуче да су за убиство Ћурувије осумњичени и бивши шеф ДБ-а Радомир Марковић и припадник посебне службе обезбеђења у у ДБ-у Мирослав Курак.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим ће бити расписана међународна потерница.

Новинарка Дада Вујасиновић је убијена 1994, а њен колега Милан Пантић 2001. године.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

Нећеш ти истриповани Лајчак ништа приводити крају!

1 (1) БРИСЕЛ – Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *