fbpx

Вучићу ти прво научи бату и себе да радите нешто „поштено“ и батали то „МИ“ када генерализујеш сопствене „дупе глава“ способности

0
(0)

БЕОГРАД – Српски премијер Александар Вучић каже да ће Меморандум о разумевању, који је потписан са ЕБРД, у многоме помоћи у управљању приватним и јавним предузећима, истичући да је сарадња са том институцијом једна од најважнијих ствари за Србију.

Изразивши задовољство што су представници ЕБРД у Београду, премијер је рекао да то важна вест за Србију, приметивши да је та организација веома задовољна сарадњом са Србијом.

„Овим Меморандумом очекујемо помоћ и подршку у управљању приватним и државним предузећима, како да подигнемо транспарентност и ефикасност у процесу приватизације и како да га спроведемо до краја“, навео је Вучић.

С представницима ЕБРД разговарало се о томе како подстаћи развој малог и средњег бизниса, навео је премијер, уверен да ће договор ускоро бити пoстигнут, те да ће то бити „прави бум за наше људе“.

„Желимо да све више наших људи учествује у бизнису, а за то имамо подршку ЕБРД“, казао је премијер.

Подршка ЕБРД постоји и за решавање најтежих случајева попут РТБ Бора и Галенике, али и за процес приватизације у банкарском сектору, за унапређење поступка јавних набавки, да не будемо, како је рекао, заглављени у тим процесима.

„Од ЕБРД очекујемо и помоћ за развој инфраструктурних пројеката“, додао је Вучић, подсетивши да ЕБРД помаже у великој мери у реструктуирању јавних предузећа.

Објаснио је Влада Србија са ЕБРД разговара о кључним и стручним реформским захватима који су неопходни да бисмо обезбедили раст у годинама пред нама.

Србија је, како је констатовао ЕБРД, доста урадила на инвестиционом амбијенту, а ако они то кажу то значи да смо нешто радили, уверен је Вучић за кога Меморандум представља велику шансу Србије.

Истовремено, међутим, он је поручио да посвећеност владе економском развоју Србије не сме бити одвучена на споредне проблеме, навео да ћемо такве проблеме решвати што је брже могуће како бисмо се посветили економским темама и поновио да је потписивање Меморандума са ЕБРД данас најважнија вест за Србију.

„Боље да пројекте малог бизниса ради ЕБРД него ми, све док не научимо да радимо поштено“

Вучић је навео да је ЕБРД задовољна како тече реструктуирање ЕПС-а, те да ће крајем октобра то предузеће имати могућност да повуче зајам од 200 милиона евра.

„Са задовољством смо констатовали да 28. октобра, ако све буде у реду, ЕПС има могућност да повуче зајам од 200 милиона евра“, рекао је Вучић.

Наводећи да нам ЕБРД помаже у различитим областима на различите начине, Вучић је поменуо и да ћемо заједно радити на приватизацији Комерцијалне банке.

„За нас су најважније саветничке услуге и знање пре свега. Инсистирао сам на томе да нам помогну да развијемо предузетнички дух који нам недостаје“, рекао је премијер додајући да је разговарао још о пројектима малог бизниса, али да сматра да они (ЕБРД) треба да оверавају те пројекте, јер „код нас се често дешава да се тај новац проћерда, да заврши у рођачким и другим везама“…

„Онда је боље да они то раде него ми, све док не научимо да радимо поштено“, поручио је Вучић.

Влада је, рекао је, спремна да на 5.000 таквих пројеката да по 10.000 евра, што би у наредној години било око пет милиона евра, а доприноси које би тих 5.000 компанија доносило Србији, према његовој оцени, били би од великог значаја за буџет државе.

„Треба урадити још много ствари у том суштинском реформском процесу“, рекао је премијер, подсетио на речи шефа ЕБРД да ми радимо на приближавању пуној тржишној економији и закључио да ћемо када те процесе завршимо бити боља и успешнија земља.

Чакрабарти: Србија постаје све значајнији партнер ЕБРД

Председник ЕБРД је изјавио да је Србија међу 35 партнера ЕБРД и да постаје њен све значајнији партнер и најавио да ће та банка подржати реформе и довести још инвеститора из Западне Европе у Србију.

Чакрабарти је подсетио да је ЕБРД прошле године подржала инвестиције у Србији кредитима вредним око 450 милиона евра и изразио уверење да ће та сума у овој години бити већа.

Уз подсећање да је ово његова трећа званична посета Београду од како је на челу ЕБРД, Чакрабарти је рекао да ће Меморандум о разумевању ојачати инвестициону климу у Србији, подржати како домаће тако и стране инвеститоре, ојацати приватни сектор, унапредити управљачки менаџмент и довести до одрживог раста.

Један од циљева Меморандума је да се ојачају капацитети и ефикасност правосуђа који се односе на решавање спорова у привреди, казао је председник ЕБРД-а.

Заједничка иницијатива коју са собом носи Меморандум о разумевању, за крајњи циљ има јачање целокупне привреде Србије, поручио је Чакрабарти.

Меморандумом о разумевању започета је заједничка иницијатива са циљем да се унапреди инвестициона климе, подржи развој приватног сектора и промовише добро управљање у Србији.

Церемонији су присуствовали министри привреде Жељко Сертић, фиинансија Душан Вујовић, енергетике и рударства Александар Антић, саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Зорана Михајловић, гувернер НБС Јоргованка Табаковић, министар правде Никола Селаковић.

На церемонији поптисивања, у делегацији ЕБРД били су и директор ЕБРД за Западни Балкан Холгер Муент, директор те банке за Србију Даниел Берг, као и главни политички саветник ЕБРД Олег Левитин.

Током дводневне посете Србији председник ЕБРД ће се састати и са председником Србије Томиславом Николићем, министром финансија и српским гувернером ЕБРД Душаном Вујовићем и члановима међународне и пословне заједнице.

Од почетка пословање у Србији, ЕБРД је инвестирала више од 3,9 милијарди евра у више од 188 пројеката и то у финансијски сектор, индустрију, трговину, агробизнис, енергетику и инфраструктуру.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МЕДИЦИНАРИ НАПАЛИ ВУЧИЋА: Власт је урадила најсрамнији чин до сад, ризикују ЖИВОТЕ ЗБОГ РЕKЛАМЕ

4.8 (17) Званични подаци Министарства здравља у Србији говоре да је у претходна 24 сата …

Народ да се уразуми?! А како би било да се ти олошу са све кризним штабом носиш у три лепе ПМ!

4.7 (13) Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела да грађани Србије морају …

Један коментар

  1. Ovo se zove jebanje u zdrav mozak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *