fbpx

Вујовић: Не дам сагласност на повећање плата преко раста БДП-а

0
(0)

Министар финансија Душан Вујовић у разговору са новинарима на маргинама Копаоник бизнис форума децидно је изјавио да на повећање плата и пензија веће од раста БДП-а неће дати сагласност.

“Може али без моје сагласности”, на питање шта ће бити ако до тога ипак дође одговор је “немам коментар”.

Ми смо одвојили скоро 60 милијарди динара или 1,5 одсто БДП-а за повећање полата и пензија у овој години. То је у свету незабележено у оквиру неког програма да се толики простор оствари. Циљ нам је да плате у јавном сектору не буду више од осам одсто БДП-а а пензије не више од 11 одсто БДП-а. Морамо да одржавамо те параметре. Што будемо успешнији у економским мерама за привредни раст биће више простора за повећање плата и пензија. Подразумева се да ће грађанима бити понуђене квалитетније услуге, а врло брзо ћемо имати ново запошљавање у јавном сектору”, најавио је Вујовић.

Иначе, председник Србије Александар Вучић најавио је данас на телевизији повећање плата и пензија од септембра ове уместо од јануара следеће године.

Вујовић је истакао да није добро протезати се преко губера и да не треба радити као што је урадила Румунија. “Тек када будемо имали реалне основе треба повећавати, а на вересију није добра основа. То нас је одвело у проблеме у прошлости”, рекао је Вујовић додајући да ако се у току глодине оствари простор да је могуће повећање плата и пензија.

Он је истакао и да професионалну сарадњу са ММФ-ом морамо да задржимо и да се појавио одличан програм ПЦИ. “Наставак аранжмана нам је потребан и због подршке реформама и због инвестиционог кредитног рејтинга који морамо да остваримо у овој години”.

Такође, према његовим речима постоји простор за смањење пореза на плате и доприноса, мада је проблем што је највећи део оптерећења за доприносе за здравство и пензије и ако се смање, онда се јавља мањак.

Данас.рс

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Радници се жале на неисплаћене зараде, необезбеђен превоз, рад на црно

5 (3) Незаконит, неплаћен прековремени или ноћни рад, као један од најчешћих облика дискриминације радника, …

О економским и привредним „успесима“ Вучића и његовог режима економских убица

5 (20) Чича, гледам жвалоњу и оног малог перача новца како се стално курче неким …

2 Коментара

  1. Овај се наспавао од децембра до данас. Мислио сам да је одлепршао, када он опет о пензијама, ал’ је средио, срамота штакору и гњидо ниједнa. Напредна економија и финансије у држави није само отимање пензија, већ шири појам и деловање.

  2. Vrati olosu penzije koje ste pokrali, bando razbojnicka!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *