Windows 10 направљен тако да шпијунира своје кориснике

0
(0)

Један од твораца Windows 10 Џонатан ПОРТ: „Веома сам се изненадио када сам сазнао да систем прикупља такав обим личних података корисника… Да може чак да чува архив и да прикупља текуће информације о тренутном месту боравка свог корисника.

А да те податке може користити не само Microsoft, него и његови партнери од поверења“
ПОЈАВИЛА су се подозрења да нови Мајкрософтов оперативни систем Windows 10 може да шпијунира своје кориснике.

Како је је објавио сајт RT на енглеском, нови систем, који су топло дочекали и милиони петенцијалних корисника и новинари широм света, „подразумева високи степен мешања у личне податке свог власника“.

Неки експерти упозоравају да је Windows 10 – поводом личних података корисника и његове приватности -„фабрички“, односно „по дифолту“ агресивно постављен. Толико да корисник – да би то променио мора тражити и пронаћи потребни „прозор“ међу десетинама других. Чак се послужити и спољним веб-сајтом…

Све ово није нимало наивно. Експерти, наиме, упозоравају да Windows 10 у стању да чита власникову електронску пошту, да има доступ његовим контактима и календарским забелешкама, а да нови браузер Edge (који је заменио Internet Explorer) сам бира рекламе – на бази података дотад прикупљених о кориснику.

Сајт RT цитира и ову изјаву Џонатана Порта, који је био један од твораца Windows 10: „Веома сам се изненадио када сам сазнао да систем прикупља такав обим личних података корисника… Да може чак да чува архив и да прикупља текуће информације о тренутном месту боравка свог корисника. А да те податке може користити не само Microsoft, него и његови партнери од поверења“.

Његов колега, Алек Миер, открио је да лиценца о проадаји Windows 10 има тачку која предвиђа да ће Microsoft чувати прикупљене податке, укључујући поверљиве податке корисника, и да ће у њих „улазити када то буде сматрао неопходним“.

Факти

фото: theverge.com

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БИВШИ ЗАМЕНИK ДИРЕKТОРА БИА: Јовица Станишић као шеф ДБ-а разбијао Југославију по налогу ЦИА!

3 (4) Оперативци су долазили до података који су указивали да њихов тадашњи шеф, начелник …

Каква је улога Вучића, западних НВО и опозиције у плановима Сороша за комадање Србије?

4.5 (39) Да би разумели тренутно мешетарење разних ала и зала у и око Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend