За чист ваздух у Србији: Сви на улице, у недељу 10. јануара тачно у подне креће еколошки устанак!
фото: фејсбук, Еко стаза

За чист ваздух у Србији: Сви на улице, у недељу 10. јануара тачно у подне креће еколошки устанак!

5
(2)

Протест под називом“За безопасан ваздух“ најављен је за недељу 10. јануара тачно у подне, на београдском Тргу Славија. Скуп поводом, како је речено, „екстремног загађења у Републици Србији“ организује неформална група грађана „Еко стража“ у име свих грађана наше земље, а окупљени грађани ће Немањином улицом доћи до зграде Владе где ће своје захтеве„ налепити на врата“ најважније институције извршне власти.

Организатори у својој најави истичу, да држава крши сопствени Устав у Члану 74, који свима нама гарантује „право на здраву животну средину и благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању“, те да због нечињења државе, грађани имају моралну обавезу да од одговорних захтевају хитно реаговање како би се заштитило здравље становништва.

Иницијатори скупа напомињу да ће свако вандалско понашање, као и истицање политичких симбола бити окарактерисано као покушај „потпиривања мирног протеста“ и позивају грађане да у што већем броју дођу и дају допринос у борби за чистији ваздух.

Такође, због ситуације са коронавирусом неће се постављати бина за говорнике, а из „Еко страже“ апелују да грађани поштују мере превенције у виду ношења заштитних маски и физичке дистанце од два метра.

Истакнути члан покрета „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута је првог дана 2021. године, у интервјуу за Неwсмаxадриа, најавио да Србији предстоји „еколошки устанак“. Поводом спорних пројеката на Макишу и и отварања рудника компаније Рио Тинто код Лознице, Јовановић је оценио да нико нема право да уништава природу и животе људи, а изразио је уверење да ће корените промене у Србији настати на таласу еколошке борбе.

„То ће бити смртна казна за читав тај простор. Уколико наставе да крију уговоре и крију од народа судбину споменутих подручја, следи им општа еколошка побуна. Убеђен сам, с обзиром на сва ова дешавања око екологије и на енергију која је произведена, да ће нас бити много на улицама. Без нас, без грађана, не може нико у наше име да се договара макар имали не знам колико посланика у Скупштини. То нас не занима“, подвукао је Јовановић.

Више од 15 организација и покрета подржало је скуп, а сви они заједно са грађанима окупиће се под паролом „Удахни ако смеш“.

Луфтика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревац: Председник општине Бојан Стевић упорно одбија да помогне борбу против нарко дилера

Лазаревац: Председник општине Бојан Стевић упорно одбија да помогне борбу против нарко дилера

5 (8) Протеклих недеља у Лазаревцу поново је актуелизовано питање борбе против накроманије и нарко …

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

5 (2) ВИШЕ јавно тужилаштво Београду предложило је суду да одреди притвор за пет београдских …

Један коментар

  1. Нова удбашка подвала грађанима Србије! Тако је и Јована лепила захтев за отварање националне ТВС за грађане на врата ТВС, препознатљиво, зар не!?
    Само се питам колико ће времена проћи док не увидите да вас вуку за нос?
    Никола Алексић,

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend