За просечну потрошачку корпу потреба једна ипо плата

0
(0)

Београд – Просечне зараде у Србији у сталном су раскораку с трошковима потрошачке корпе јер новац који се у просеку заради сваког месеца није довољан да се плате неопходни месечни трошкови.

Наиме, од почетка године је за пуњење просечне потрошачке корпе сваког месеца било потребно више од једне просечне зараде, док се с просечном зарадом могла напунити минималана потрошачка корпа и чак преостати нешто новца. Статистички подаци од почетка године до маја – а готово је извесно да ће и за последња два месеца бити слични – показују да је за подмиривање трошкова просечне потрошачке корпе била потребна око 1,4 просечна зарада, док је за пуњење минималне потрошачке корпе било довољно око 0,75 просечних зарада.

Заостајање просечне зараде у односу на износ потребан за пуњење просечне потрошачке корпе није мали јер подаци говоре да сваког месеца онима који имају просечне зараде недостаје око 20.000 динара. Ипак, онима који просечно зарађују после плаћања трошкова минималне потрошачке корпе остаје око 13.000 динара. За оне који ради за минималац, који је око 25.000 динара, а њих је у Србији много, просечна потрошачка корпа је веома далеко јер је потребно готово три минималне зараде да се она напуни, док је за покривање трошкова минималне потрошачке корпе потребан око 1,5 минималац.

Тако је, практично, од почетка године. Висина просечне зараде се мењала: највиша је била у мају – 50.377 динара, а потом у јануару – 50.048. Просечна зарада била је најнижа у фебруару, када су запослени зарадили 47.819 динара у просеку, у марту 49.400, а у априлу су запослени у Србији зарадили 49.117.

И док су просечне зараде сада сличне као на почетку године, а од јануара до маја биле су испод 50.000 динара, за подмиривање трошкова просечне потрошачке корпе стално је било потребно више новца. Тако је, у односу на јануар, у априлу она била око 800 динара скупља. Трошкови просечне потрошачке корпе у јануару су били 69.896 динара, у фебруару – 70.169, а у марту 70.292. У априлу су трошкови просечне потрошчке корпе била највиши и износили су 70.668 динара, односно било је потребно 375 динара више него у марту.

Изнад просека

У Војводини је само у два града просечна мајска зарада била виша од републичког просека – у Вршцу су запослени у просеку зарадили 58.069 динара, у Новом Саду 54.738. Запослени у Панчеву с просечном зарадом од 49.616 динара били су на корак да достигну републички просек. Најнижа просечна зарада у мају у Војводини исплаћена је у Бачу – 38.993 динара.

Слично је и код трошкова који подмирују минималну потрошачку корпу: у односу на јануар, априлска је тежа око 400 динара. Наиме, у јаунару је за минималну потрошачку корпу било потребно 36.214 динара, у фебруару 36.357, а у марту 36.419. За минималну потрошачку корпу у априлу је било потребно 218 динара више него у марту јер је износила 36.637 динара.

На повећање трошкова потрошачке корпе у априлу у односу на март утицале су цене производа и услуга личне потрошње, који су били 0,4 одсто виши. У априлу је више новца требало за куповину одеће и обуће – 2,1 одсто, храна и безалкохолна пића поскупели су 0,7 одсто, трошкови транспорта 0,6, комуникација 0,3, а трошкови за куповину намештаја, покућства и текуће одржавање стана порасли су 0,2 одсто. Мање новца било је потребно за куповину алкохолних пића и дувана, као и за рекреацију и културу – по 0,1 одсто, док се цене осталих производа и услуга нису битније мењале.

Д. Млађеновић,  Дневник.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend