Србија

Забранити изградњу деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији Ваљева

Одборници Странке модерне Србије (СМС) у Скупштини града Снежана Спајић и Рафаило Митровић поднели су предлог одлуке о забрани изградње деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији града, саопштено је на конференцији за новинаре.

Kао разлог за упућивање овог предлога Скупштини града навели су да је “вода основно људско право, она мора бити доступна свима без обзира на имовински статус, затим да МХЕ угрожавају реке и њихову градњу треба забранити, као и да је Србија земља са најмање аутохтоних површинских вода у региону”.

Одборник Снежана Спајић је подсетила да је на територији Ваљева планирана изградња 12 МХЕ, од којих шест на реци Градац, која је заштићено природно подручје, и шест на Јабланици. Нагласила је да заштићени подручја у Србији има свега око девет посто.

– Познато је да због потпуног дислоцирања реке из водотока у цевовод речно корито низводно од водозахвата остаје суво, чиме се трајно прекида процес прихрањивања подземних пукотинских извора питке воде. Kаптирањем свих значајних мањих и већих вода неминовно ће на подручјима где се граде МХЕ у блиској будућности доћи до наглог и потпуног пресушивања извора питке воде – рекла је Спајић наглашавајући да су подземни извори питке воде једини начин снабдевања становништва у највећем броју ваљевских села.

Према њеним речима на до сада изграђеним МХЕ у Србији уочени су деградација еко система, смањење биодиверзитета, фрагментација станишта риба, као и појачана ерозија земљишта.

– Управо због малог енергетског доприноса, а фаталних еколошких последица, многе државе, као што су Француска, САД, Немачка, Шпанија, уклониле су или раде на уклањању МХЕ на својим територијама – рекла је Снежана Спајић.

У Европи је до сада срушено преко 400, док је у САД до 2017. године срушено око хиљаду мини хидроелектрана.

Спајић је подсетила на изјаву министра заштите животне средине Горана Тривана да он подржава право локалних самоуправа да забране изградњу МХЕ на својој територији.

Спајић је навела да је у припреми измена Закона о заштити природе којим се предвиђа забрана изградње мини хидроелектрана у заштићеним областима, међу којима је и Градац. Kако је рекла забрана ће се највероватније односити на изградњу нових објеката тог типа, али сматра да би требало спречити издавање локацијских услова за изградњу уколико је већ неко поднео захтев за грађевинску дозволу како би градио МХЕ.

Одборник Снежана Спајић је објаснила да су предлог одлуке о забрани изградње деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији града упутили раније, по принципу боље спречити него лечити, како Град не би дошао у проблем уколико би се неко одлучио за изградњу мини хидроелектрана.

Одборник Странке модерн Србије у Скупштини града Рафаило Митровић каже да су многи сагласни са чињеницом да корист од изградње МХЕ имају само инвеститори.

– Док изградњу МХЕ деривационог типа политичари правдају обавезом да морамо произвести одређени проценат електричне енергије из обновљивих извора, стручна јавност је на становишту да овакав вид производње електричне енергије прави велику и немерљиву штету, док је корист веома мала – рекао је Митровић.

Он је објаснио да су МХЕ деривационог типа штетне из више разлога, а поред осталог и због тога што се приликом њихове изградње раскопа речно корито и вода се “угура” у цеви у дужини од три до пет километара тако да реке остану и до 70 посто без воде, што је законом дозвољено, али у пракси то изгледа другачије.

– У летњем и јесењем периоду речна корита остају без воде од 90 до 100 одсто, што значи да реке остају суве у дужини постављених цевовода и ту више нема ни биљног ни животињског света. Локално становништво остаје без туристичких дестинација, долази до губитка подземних вода, пресушују бунари. Стручне студије су показале да је количина пастрмке смањена за 50 до 80 посто тамо где су мини хидроелектране у односу на реке где нису изграђене. Управо овај податак је важан за грађане Ваљева јер се у нашој околини налази једна од најлепших река на Балкану – Градац. Да ли треба да дозволимо да се овакав бисер природе уништи ради нечијег профита – упитао је Митровић и подсетио да је неколико градова у Србији већ донело одлуку о забрани градње МХЕ на својој територији попут Ужица, Бора, Пирота, Kраљева…

– Нико у граду нема право да уништава природна добра. Свакако би боље било да чувамо и унапређујемо оно што нам је природа дала, него да то уништимо зарад незнатне количине електричне енергије коју можемо добити и на други начин – поручио је одборник СМС у Скупштини града Рафаило Митровић.

Колубарске.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!