ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА СРБА: Српску војску на албанској голготи није спасила Француска, већ ево ко ..

Мила Михајловић, Српкиња, истраживач, новинар чувене италијанске телевизије РАИ и књижевник, случајно је пронашла документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану, који баца потпуно ново историјско светло око српске голготе у Албанији током Првог светског рата.

Документ говори и о стварној помоћи такозваних великих српских пријатеља, Француске и Енглеске српској војсци у њеном спасавању од потпуног уништења приликом повлачења из врлети албанске голготе.Овај документ, случано откривен, али и очито намерно затурен – показује и доказује да српску војску нису спасили Енглези и Французи, што је опевано и у чувеној песми (која је и данас патриотски српски хит) „Креће се лађа Француска”, већ Италијани и бродови Морнарице Италије, а не француске. И, да има космичке правде, а нема је,  право име песме требало би да буде „Креће се лађа италијанска”?! 

Крајем новембра 2011. године академик др Драгољуб Живојиновић објавио је књигу „Невољни ратници, велике силе и Солунски фронт” која је озбиљно уздрмала и нашу, а и читаву европску савремену историографију. Реч је о књизи која је својом аутентичном садржином срушила све досадашње тезе о нашим савезницима и пријатељима пре и током Првог светског рата.

Књига академика Живојиновића открила је све српске илузије и заблуде и упрла прстом у Енглеску, земљу која је од самог напада Аустроуграске на Србију 1914. године, свесрдно радила на уништењу Срба и српске државе.

Од завршетка Првог светског рата, каже у својој књизи академик Живојиновић, па све до данашњих дана, српски народ је живео у заблуди називајући Енглезе својим савезницима чак пријатељима.

Срби су заробљеници и других заблуда тврди академик, попут оне да су нам Французи били једини прави пријатељи у Првом светском рату.

Ако је по академику Драгољубу Живојиновићу, сто година је у страну гурана једина истина, да нам је Русија током првог светског рата била једини пријатељ.

Занимљиво је да је овакву архивску грађу академик Живојиновић почео да открива управо у лондонском архиву пре тридесет и више година, и то сасвим случајно, бавећи се Ватиканом и Србима.

Такође, треба истаћи и чињеницу; академик Живојиновић је први открио у Лондону ту грађу и први је саопштио – да је Енглеска иако савезник Србије, радила против интереса српског народа и државе…?!

Раме уз раме академику Драгољубу Живојиновићу током 2014. године стала је књижевник и новинар државне Италијанске телевизије РАИ, Српкиња, родом из Зрењанина, Мила Михајловић.

 

Она, као приређивач репринт издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ открива низ детаља о понашању српских савезника Енглеске и Француске током преласка српске војске преко Албаније, као и њено извлачење са албанске морске обале и пребацивање на грчко острво Крф.

Новинар РАИ Мила Михајловић каже:

– До података о стварном понашању Енглеске и Француске према српској држави, војсци и народу, током Првог светског рата дошла сам сасвим случајно. Листајући по својој богатој историској архиви набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану. Реч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“.Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније која никад није званично изашла на светлост дана. Трагом провере валидности овог важног документа Мила је кренула пре више година.Обијала је многа врата широм Италије и Србије тражећи одговор: Да ли неко поседује овакав документ?Свуда – зид ћутања, али и потврда да се ради о потпуно оригиналном документу који је по свом садржају јединствен, и да други исте, или сличне садржине не постоји, што су јој признали и у влади, а и у Морнарици Италије која је овај документ 1917. године написала за потребе владе Италије.

Књига „За Српску војску  – једна заборављена прича“ је богата писаном и фотографском архивском грађом.Ова књига коначно расветљава мрак који је све до сада владао у српској историографији о пет месеци епопеје српске војске током преласка Албаније и евакуације, најпре у Италију, а потом на Крф и у Бизерту.   Са овим документом једноставно нико никада није био упознат, па ни италијанска, а понајмање српска јавност.

Да би се неправда према историјским чињеницама исправила потрудила се Мила Михајловић:

– Документ има изузетну историјску вредност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију, документ има огроман политички значај, јер открива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размера за коју се и данас може рећи да је највећа и најсложенија у историји. На крају, као потврда да је Италија добро одрадила посао постоји доказ:

Никола Пашић је 22. фебруара 1916. Италији са Крфа упутио писмо у којем пише:

„По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам најискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице Италије, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација извршила брзо и на најбољи могући начин.“

Од 12. децембра 1915. па до 29. фебруара 1916. године, италијанска морнарица је из Албаније евакуисала близу 300.000 српских војника и избеглица, 24.000 аустријских војника – заробљеника српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300.000 тона хране и материјала.

Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, парламент, интелигенција, велика количина злата и сребра и готовог новца, архиве, краљ Петар И Карађорђевић и регент Александар.

Обављено је 248 пловидби и употребљено 350 лађа, читав посао је обављен уз огроман ризик од потапања бродова од  немачких подморница (Сумарена).

У истој операцији, евакуисано је и 6.000 црногорских војника, добровољаца из Херцеговине и Боке, и краљ Никола И Петровић са породицом.

Како каже Мила Михајловић подвиг италијанске морнарице, до сада је остао скоро непознат, а увек су у први план истицане заслуге Француске и Енглеске, иако је њихово учешће у операцији извлачења српске војске из Албаније било вишеструко мање него што смо ми то истицали током последњих 100 година…

Документ Морнарице Италије, каже Мила Михајловић, открива још један кључни детаљ, српски војници нису са обала мора Албаније пребацивани одмах на грчко острво Крф, већ су прво пребачени у Италију, па тек онда на Крф.Госпођа Михајловић истиче да се 100 година јавност бавила историјским фалсификатима.

Документ Морнарице Италије – “За српску војску” је веома битан, јер ко зна шта би се догодило на мапи Европе да Италија није извукла Српску војску из Албаније.Неко је очигледно хтео да сакрије да је после спасавања српске војске из Албаније та иста реорганизована војска одлучила исход Првог светског рата?!Иако су Енглези и Французи преузели обавезу извлачења српске војске из Албаније, они су задржали став, да је српска војска изгубљена за сва времена и да се мртвацу не може помоћи тако да им се није ни журило.Срби су били осуђени на пропаст.Овај документ све то у потпуности открива.

На питање: Откуд Италија у читавој причи, ако се поуздано зна да је почетком Првог светског рата Италија била у савезу са Немачком и Аустроугарском? Мила Михајловић каже: Италија је иступила из тог тројног пакта у тренутку кад је Аустроугарска напала Србију и желела је да остане неутрална. На молбу Француза, Енглеза и Руса, Италија се прикључила савезу Антанта. Наравно, за то је требало да буде територијално награђена након рата: Далмацијом, Албанијом, Истром, грчким острвима Додеканеза, Анталијом која је данас у Турској, и другим.

Рат се завршава, савезници су победили захваљујући Италији и Србији, Русија више не постоји, на сцени су Енглеска, Француска и САД земља која се први пут појављује као важан чинилац на међународној сцени. Овим земљама не одговара да Италија буде та која ће бити главна на Медитерану. Ове земље поништавају важећи уговор о савезништву са Италијом и фактички Италија – од земље победнице – постаје земља губитник! Скоро ништа што јој је обећано Италија није добила, сем милион мртвих и седамсто хиљада инвалида.

После свега, тврди Мила Михајловић, требало је савезницима да смисле причу ко је спасао Српску војску, е тада и онда креће она чувена „Лађа Француска” коју сви и данас певамо…Истина, било је пуно француских лађа, али да возе Србе са Крфа за Солун, па на фронт! Кад је требало спасавати Србе, била је, ту и тамо, по нека лађа француска, али највећи део посла око извлачења Срба обавила је Италија и нико други.

На питање: Зашто је овај тако важан документ заборављен, Мила Михајловић каже:- И тада је вођен медијски рат, а Италија је била жртва медијског рата! И зато је херојски гест Италије, која је спасла Србе и Србију, по мерилима Енглеза, па и Француза, морао бити заборављен, а спасавање Срба из Албаније приписано је у највећој мери Французима и Енглезима, који вероватно прстом не би мрднули да им Руски цар Николај није запретио да ће изаћи из рата, уколико не крену у спасавање Срба из Албаније.Сто година је о свему овоме био изгубљен траг.

сведок011.блогспот.рс

Актуелно

Европска комисија већ издала упозорење новој италијанској влади

ЕУ страхује да би нова италијанска влада могла да озбиљно уздрма еврозону Европска комисије упозорила …

Европа страхује: Шта се „кува“ у Италији?

Лидер италијанске антиимиграционо настројене Лиге, Матео Салвини, изјавио је да је са Покретом „Пет звездица“ …

15 Коментара

 1. Marco Jelic

  Englezi su i danas i kroz istoriju najveći neprijatelji Srba.

 2. Beograd je najveći neprijatelj svih Srba!

 3. Ovu rečenicu sam čekao , i evo je , tek na kraju….a suštinska je „……спасавање Срба из Албаније приписано је у највећој мери Французима и Енглезима, који вероватно прстом не би мрднули да им Руски цар Николај није запретио да ће изаћи из рата, уколико не крену у спасавање Срба из Албаније….“
  Niko , sigurno , prstom nebi mrdnuo ….

 4. Englezi „saveznici“ su mene lično gađali bombama u Užicu 1944,a pomogli su Turcima da u krvi uguše I srpski ustanak 1813 g.,pa su me opet99 gađali bombama u Užicu…

 5. Englezi i danas smatraju sebe za gospodare Sveta i ne priznaju da je njihova imperija mrtva već da i dalje vladaju svetom kao šro su činili tokom vekova počevši od kolonizacije Amerike i zahvaljujući svojoj floti, tada (18-ti vek) najvećoj pomorskoj sili na svetu.

 6. Uvek sam se pitao ,zasto se Srpska vojska povlacila u Albaniju putem koja je isla a ne preko Crne Gore i Skadra pa uz obalu.

  • Kao ponosna unuka učesnika svih ratova Petra Mirkovića, koji je bio svedok pogubnih odluka srpske vlade, vojska je došla u Skadar, ali tamo nije bilo francuskih i engleskih brodova. Bio je samo jedan. To je već duža priča uz ostale, sa kojima sam odrasla. Tada je odlučeno da se ide preko planina za Grčku. Ostavljeno je na hiljade konja. Predložila bih svima koji zaista žele da saznaju istinu, da pročitaju knjigu Srpska Trilogija Stevana Jakovljevića, koja je dugo bila i zabranjivala. Njegove knjige se jedine slažu sa pričama mog dede.

 7. Илузорно је по мени било шта више писати о енглезима они су толика ђубрад да је то и генетика
  недвосмислено доказала.
  За французе ме уопште ово не чуди нажалост живим у њиховом окружењу и веома добро ми је познато колики су Србомрсци.Тај споменик на калемегдану захвалница француској дићи у ваздух.

  Италијанима хвала за поменуту велику помоћ Српској војсци али никако не заборавити да су из њиховог града авелина 79 дана узлетали нато фашистички авиони и бомбардовали нас и ако ме добро памћење служи нико од италијана није мрднуо да покуша да спречи терористе да полете

  Сви ти католици латини не сме им се веровати једини прави пријатељ нам је Русија

 8. Velika laž je i to da su školovali našu ratnu siročad. Jesu ih preneli do Francuske i Engleske, ali su za taj njihov boravak tamo i školovanje debelo naplatili od srbske vlade za svo vreme njihovog školovanja..
  Po njima svaki pobednik u ratu je gubitnik u miru, pa je zahvaljujući jnjima i napravljena prokleta Jugoslavija. Ponovo su bili uništeni i Srbi i Italijani posle II sv.rata.

 9. O tome da su Italijani pomogli sam ZNAO, a o ovome da su Englezi i Francuzi tolika đubrad, pa to već zna CEO svet! Moj đed ( pradeda) Josif po babine linije je 7 godina bio u tom ratu!
  Ubiše, dragi nam prijatelji Francuzi, Petra ( Stenu ), pa da ne nabrajam više….pokušaj sa Kenedijem, i to mi propade, jedino Kastro još bivstvuje (BOG da ga poživi, pa nek pregura i 100 god)…. Ima još puno toga, da boli glava više….

 10. Значи сада се пева: „креће се лађа Жабарска из пристаништа Солунска…“ во жабарска зато што се Италијснска не римује са остатком текста. За итслијснску помоћ сам знао из „Српске трилогије“ СТЕВАНА ЈАКОВЉЕВИЋА, дакле није ништа ново све се то могло прочитати ако се хтело, али су људи прескакали оно што нису хтели да прихвате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons