ЗАМАЛО БАТИНЕ: Владика Јован звани ПСИХИЈАТРИЈА отерао ОМИЉЕНОГ СВЕШТЕНИКА, народ се побунио (видео)

Док се често чује „не идем у цркву због попа“, у Епархији шумадијској се догодио преседан – владика Јован протерује свештеника због ког цела парохија долази у цркву.

 Епископ шумадијски Јован уписао је ових дана још једну немилу ставку у своје житије. Дословце прогон свештеника који нема тарифу и који је омиљен у народу и међу крагујевачким верницима. Отац Саша Огњановић, отац двоје малолетне деце који служи у Цркви Светог великомученика кнеза Лазара у насељу Белошевац, добио је допис владике Јована у чије наводе је једноставно речено тешко поверовати. После 18 година свештеничког стажа, владика као разлоге за премештање оца Саше наводи: „Непознавање типика и појања“. Народ се испрва спонтано окупио да провери „гласине“, а потом је уследио протест какав Крагујевац одавно није видео. Покренули су потписивање петиције коју је за два-три дана потписало 2.098 од 2.300 парохијана, а јављају се и грађани из других парохија. Буни која се претворила у свакодневне протесте, и не само због одлуке о прогону свештеника, судећи по следу догађаја, допринео је додатно управо епископ.
Три мушкарца легла испред џипа владике Јована, а када је хтео да изађе из црквеног дворишта, почели су да му дрмају аутомобил.

Окупљени верници преносе за „Блиц“ како им је владика на њихово да неће другог свештеника уз осмех поручио: „Почећете да умирете да ћете сами тражити попа“:

– Окупили смо се у цркви и замолили нашег владику, уз све поштовање, да нам каже шта су прави разлози због којег тера оца Сашу јер типик и појање тешко да су. Уместо да с нама очински разговара, он је чак пар пута онако ударио свештеника у груди и рекао му „Јудо“! А онда је богобојажљивом народу подвикнуо: „Ово је моја црква, нико вас није терао да дођете“. Неко из народа је викнуо да је црква од нас верника и да нећемо дати нашег свештеника, нити прихватити другог. Онда је владика поручио да ћемо почети да умиремо, па ћемо сами тражити попа.

Неће другог свештеника

„Желимо да будеш наш свештеник и даље у будућим временима, јер си увек својим делом, својим делањем, понашањем и присуством нама пружио подршку, посаветовао нас на добро и на стрпљење, на разум и доброчинство. Не желимо другог свештеника у нашој парохији, кога у кућу примити нећемо. У нашој парохији је Божји изасланик који своју дужност обавља ревносно и ваљано, чију мисао и дело не разара немир, који нам пружа истину и радост и кога са осмехом у домовима нашим дочекујемо и са радошћу при сусрету поздрављамо“, пише у тексту петиције парохијана свештеника Саше Огњановића.

Према сазнањима „Блица“, владика омиљеног свештеника протерује како би изашао у сусрет једном од својих секретара – благајнику који у Лазарицу настоји да доведе свог сина. Како каже извор „Блица“, „благајник је склон да владици лично, а не за Цркву, одради неке ствари“.

Како народ није одустао од протеста, већ су молбе послали свим епархијама и патријарху Иринеју, тако није одустао ни владика. У међувремену су замењене браве на цркви, а није било ни вечерње службе иако у цркви има још свештеника. Владика је изнашао и нови модел па је протесте пришио свештенику као организатору, због чега је јуче донео одлуку да забрани оцу Саши да служи, а упутио га је и на црквени суд. То практично значи да би ако владика настави да се инати, свештеник могао да остане без чина, а то значи на улици без занимања и посла.

– Ми смо за опроштај и договор. Позивамо нашег владику да дође код нас у цркву. Ми, верници, који смо са нашим свештеником готово свакодневно не видимо проблем у њему. Њега народ доживљава као члана породице не у једној кући него у свим. И да утеши и да посаветује, брат и отац свима. Да ли је неко дао 500 или 2.000 динара, њему је свеједно, само да воли Бога и своју Цркву. Он је свештеник без тарифе који никада није упутио поглед ка столу на којем су паре када сече колач. Свештеник је 18 година, а код нас десет! Е за тих десет година понос је Српске цркве и нека га Бог чува и подари му добро јер је заслужио. Не приличи владици да народу каже „ја са вама немам о чему да разговарам“. Е па, владико, нећемо стати – поручује Милош Миловић.

И док народ поручује да на коленима владику моли да још једном преиспита своју одлуку, некадашњи председник општине Рековац Србољуб Лазаревић је међу окупљенима. Каже: „Мој унук од пет година када види оца Сашу трчи раширених руку у загрљај“. Међу окупљенима има оних који не скривају сузе. И седе главе подједнако као и деца.

– Ми не одустајемо од протеста и ми смо их организовали. Ми желимо нашег свештеника, ког сви волимо. Када треба петиција за асфалтирање улице, не скупи се 30 људи, а ми смо од срца скупили преко 2.000 потписа за буквално дан. Отац Саша је добар и поштен човек. Он је прави свештеник – поручује Драган Леповић.

Народ поручује да је „Црква заједница верних људи окупљених око Христа“, а ако те речи не разуме владика, сигурни су да ће разумети патријарх Иринеј.

Актуелно

Мило умало да добије батине у ЦГ Скупштини! (видео)

Инцидент у црногосркој скупштини где је Мило Ђукановић умало добио батине. Мило лопове, Мило лопове, …

Вучић: У Србији се боље зарађује него у Немачкој!

Председник Вучић познат је као неко ко заиста врло често да је изјаве које се …

3 Коментара

  1. Чак и да је владика у праву.чак и да овај свештеник не зна типике због којих га протјерују,оволика подршка народа је пресудна јер црва постоји због народа ,а не обрнуто.

  2. PARA BUSI DE BURGIJA NEMOZE,ZALOSNO I SRAMOTNO,MESTO DA KAZE VLADIKA ILI EPISKOP FALA BOGU STO IMAMO DOBROG SVESTENIKA,ON GA TERA IZ SVOJE PAROHIJE NEKA GA JE STID ,JA U TU CRKVU NEBI VISE USAO DOK SE NE VRATI DOTICNI SVESTENIK.

  3. За спас Срба и Руса је неопходно да СПЦ и РПЦ напусте „Светски савет цркава“ ССЦ и да се одрекну ЕКУМЕНИЗМА и признавања Римокатоличког папе за „првог и непогрешивог“. Наше Православне цркве морају да се врате Светоотачком учењу и да се одрекну свејереси (како је Свети Ава Јустин Ћелијски назвао екуменизам) како би се верујући народ вратио у храмове које је напустио због новотарија и прихватања папе од стране Патријарха, Епископа и многих свештеника и монаха. Цркве и манастири не смеју да постану предузећа а свештеници и монаси предузетници већ морају да се врате пастирском животу да би их народ следио у вери борећи се за истину и Исуса Христа и на небу и на земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons