Запад уз помоћ Вучића и домаћих извођача радова припрема рушење Додика и уништење Републике Српске

0
(0)

Запад иде у нови удар на Републику Српску, а после пропасти британске резолуције о Сребреници коју је закочила Москва, пред Саветом безбедности Уједињених нација би могла да се нађе и резолуција о Дејтонском споразуму, поводом две деценије од његовог потписивања.

Да се такав потез спрема, недавно је најавио и председник РС Милорад Додик, указујући да, према његовим сазнањима, британска администрација и Брисел, уз помоћ Сарајева, покушавају да промене документ на којем почива БиХ.

– Босна не би преживела распакивање Дејтона – поручио је Додик, упозоравајући на врућу међународну јесен и штетност таквог потеза.

Промашена политика

Хајнц-Кристијан Штрахе је, коментаришући бурна реаговања западних званичника на најаву одржавања референдума, оценио да су она производ страха од разградње створене нестабилне државне конструкције, указујући да је међународна заједница свесна свог промашеног деловања у БиХ.

– Досадашњим деловањем су заправо допринели друштвеној поларизацији у БиХ и јачању политичких анимозитета. Ако је циљ био стабилно демократско друштво, са ефикасним и одговорним институцијама, требало је помоћи постављање здравог темеља, а не примењивати силу у наметању експерименталних решења – каже Штрахе.

Запад, према оцени бившег југословенског шефа дипломатије Живадина Јовановића, оним што већ 20 година чини на Балкану, ради против Србије и српског народа.

– Све је усмерено на цепање и фрагментирање територије и народа и не мења се без обзира на то ко је на власти у Београду, јер декларисани циљ одређених политичара у Вашингтону је не допустити да српски народ буде политички фактор у региону, већ једна маса без самосталне улоге – тумачи Јовановић за „Вести“, уз оцену да је грешка српских политичара што немају јасну стратегију ка споља, већ иду од излива одушевљења до разочарања.

– То не сме да буде одлика озбиљне државе и политике. Неке прогласимо великим пријатељима, а они онда крену у акцију представљања српског народа као геноцидног.

Он не искључује нове иницијативе попут покушаја да се у СБ УН прогура резолуција о Дејтону, а у тим политичким причама Британце види као извршиоце америчких налога.

– Не верујем да би САД поништавале Дејтонски споразум, али могу да крену на покушај анулирања његове суштине како би избацили права Републике Српске и свели је на голу форму – тумачи некадашњи министар спољних послова СР Југославије, указујући да се од дана парафирања тог споразума 21. новембра 1995. ишло на обезвређивање тог документа СБ УН.

Нема ревизије без Србије

Став српских власти да ревизије Дејтонског споразума не може да буде без Србије као потписнице није се годинама мењао без обзира на то ко је у Београду вршио власт. Шеф дипломатије Ивица Дачић у више наврата је рекао да свака промена мора да буде резултат сагласности сва три народа.

– Ми ћемо имати конструктивну улогу јер највише нам је стало до мира у БиХ – поручивао је Дачић.

Да се иде на рушење Дејтона, указивао је и део српског јавног мњења у протеклих годину и по дана. Социјални протести у БиХ, фебруара 2014, према оцени Напредног клуба Чедомира Антића, били су усмерени на промену дејтонског уређења БиХ, укидање РС и већу унитаризацију. Овај клуб је истакао да су ратним заставама тзв. Армије БиХ и покличима „убиј Србина“, организатори демонстрација окупљени у Фејсбук групи Удар јасно прокламовали за циљ повратак устава БиХ из 1992.

Крајем маја ове године на Конгресу Странке демократске акције усвојена је Резолуција о уставним променама, према којој би нови устав дефинисао БиХ као републику с три нивоа власти, а средњи ниво би, уместо ентитета, чинило пет или више мултиетничких регија.

Питају се и Москва и Пекинг

Живадин Јовановић је указао да се на Балкану ништа не дешава због тога што неко води лошу или добру политику, већ су догађања повезана са глобалним заоштравањем односа САД и Русије и намером да се Руси потисну са Балкана.
– Запад, међутим, више не може да диктира решења на Балкану без Москве, Пекинга и осталих земаља БРИКС које су од 1990, када су у светском производу учествовале са 25 одсто, сада стигле на 56, а располажу са 70 одсто светских резерви – каже Јовановић и подсећа да ниједан званични документ у УН не може бити усвојен без гласа чланица СБ УН.

Против могућности реорганизације или укидања ентитета изјаснили су се готово сви политички представници РС. Када је потом председник РС Милорад Додик изашао у јавност с најавом референдума, на којем грађани треба да се изјасне прихватају ли наметнуте законе високих представника у прошлости, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, појаснио је да то управо чини ради одбране Дејтона.

Подршку референдуму дао је лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе, истакавши да је жалосно што се Запад заклиње у демократију на својим просторима, а ускраћује је становницима РС. Он сматра да западни политичари не бране БиХ, већ сопствени климави пројекат, па је крајње време да се народима у БиХ да слобода избора у одлукама о сопственој будућности.

– Већ 20 година, под паролом лечења ратних рана и демократизације друштва у БиХ, међународна заједница и сваки њен високи представник врше реанимацију некадашње колонијалне владавине јачих – упозорио је аустријски политичар, нагласивши да треба окончати селективни однос према ентитетима.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

Ето друже Сороше Србија је добила и Роме за министре али су му на жалост већ прилепили надимак ВАЗЕЛИН

4.4 (8) Кандидат за министра грађевинарства Томислав Момировић изјавио је да му је велика част …

Један коментар

  1. SLUGA zapada. Na stetu svog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend