fbpx
Насловна / Свет / Блиски Исток / ЗАПАДНИ НОВИНАР: Хемијски напад код Дамаска извели побуњеници – грешком

ЗАПАДНИ НОВИНАР: Хемијски напад код Дамаска извели побуњеници – грешком

ПРВО ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: Те пројектиле смо добили од обавештајне службе Саудијске Арабије којом руководи принц Бандар бин Султан, од једног саудијског официра који је рекао да се зове Абу Ајеша

ДРУГО ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: До напада је дошло несрећним случајем – зато што, напросто, нисмо знали како да поступамо са пројектилима које смо добили

ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: Људи који су нам предали оружје нису објаснили како се оно користи, уопште нам нису рекли шта је то. Нисмо знали да је то хемијско оружје

ДОПИСНИК са Блиског Истока агенција Aсошијејтед Прес и Mint Press News Дејл Гавлак написао је чланак у којем тврди да су му сиријски побуњеници фактички признали да су користили хемијско оружје у нападу на Источну Гуту на периферији Дамаска.

Тврдили су му да је сам напад био „последица несрећног случаја“ и њиховог незнања.

„До својих сазнања сам дошао након бројних разговора са лекарима, становницима Гуте и борцима опозиције. Многи од њих су уверени да су устаници добили хемијско оружје од обавештајне службе Саудијске Арабије којом руководи принц Бандар бин Султан, а управо су они (устаници) одговорни за хемијски напад на Гуту“, написао је Гавлак.

Према његовим речима, „устаници“ су му сами говорили да је до напада дошло несрећним случајем – зато што они, напросто, нису знали како да поступају са пројектилима које су добили.

„Мој син је пре две недеље дошао код мене и питао шта мислим какво је то оружје које су га замолили да довезе“, – испричао је Гавлаку Абу Абдел-Монејм, отац једног од бораца, који живи у Гути.

Како пише Гавлак, син Абдел-Монејма погинуо је, заједно са још 12 побуњеника, у подземном магацину где су сакривани ти пројектили. Абдел-Монејм је изјавио да су побуњеници добили оружје од једног саудијског официра који им је рекао да се зове Абу Ајеша. Бојеву муницију коју је он предао побуњеницима, сведоци описују као „цилиндре“ или „дугачке балоне са гасом“.

Жена из редова побуњеника, коју Гавлак једноставно зове К., жалила се да људи који су им предали оружје „нису објаснили како се оно користи и да им уопште нису рекли шта је то. Ми нисмо знали да је то хемијско оружје!“.

„Када Бандар даје људима такво оружје, он треба да размишља о томе да га преда онима који знају да рукују са њим“, – изјавила је К.

Она, према Гавлаковим речима, као и многи други побуњеници, није хтела да каже своје пуно име.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сирија: Kурди постигли договор са Асадовом владом о одбрани границе од турске агресије

Више десетина људи је убијено од када је започео напад на курдске снаге у Сирији …

Турска ће на северу Сирије створити тампон-зону ширине 30, а дугу 400 километара

СТЕЈТ департман је објавио да САД нису дале сагласност на војну операцију Турске против сиријских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *