fbpx

Застарео кривични поступак због куповине гласова у Новом Саду 2012.

0
(0)

Нови Сад – Случај куповине гласова на мајским локалним изборима 2012. године у Новом Саду обустављен је због апсолутне застарелости кривичног гоњења, потврђено је за „Политику” у Основном суду. Поступак је обустављен против првоокривљеног Томислава Бокана и још шест особа. Суд је решење донео 8. маја 2018, експедовао га три дана касније, а после тог датума стизали су још само трошковници адвоката и поднесци.

Испоставило се да нема ни криваца ни кажњених, да је правосуђе немоћно да се избори са онима који на рочишта не долазе, вешто их одлажу, да се олако прихватају оправдања за изостанак са суђења и да све то на крају, када случај бесповратно измакне из руку, држава још и плаћа.

Бокану и другима је суђено због кривичног дела давање и примање мита у вези с гласањем. У време локалних избора 2012, он је предводио изборну листу Ромске демократске странке, која је тада била део власти у Новом Саду, и преко својих сарадника Слађане Ровчанин и Милована Дувњака бирачима је наводно давао од хиљаду до две хиљаде динара да би гласали за ту партију. Ровчанин и Дувњак признају кривицу и тражили су да са тужилаштвом о томе склопе споразум. Поред њих, у поступку су била и четири члана породице Вученов из Новог Сада: Владимир, Антигана, Биљана и Светлана.

Шта је новосадско тужилаштво учинило да не дође до апсолутне застаре предмета? Да ли је тачно да су двоје окривљених до краја склопили споразум о признању кривице? И како у светлу тих признања, објашњавају овакав исход случаја? У одговору на нека од тих питања, тужилаштво поручује да је 11. фебруара 2014. поднело оптужни предлог против Бокана и других, те да је тиме иницирало кривични поступак пред Основним судом. Тврде, имали су активну улогу „у смислу заступања оптужног акта и кривичног гоњења наведених особа”.

„Имајући у виду да је ово тужилаштво благовремено поднело оптужни предлог против именованих, то није надлежно за коментарисање, нити објашњава ваше констатације о исходу поступка”, наводе.

Главни претрес за „куповину гласова” требало је да почне у фебруару 2015, али ни тада, ни целе те године није одржано ниједно од четири заказана рочишта. Суђење је почело у марту 2016. Те године је такође било четири заказана претреса, од чега су два одржана… Неретко су одлагана због тога што нису били присутни браниоци, као ни окривљени. До обуставе суђења промењено је четворо судија.

Вршилац функције Основног суда у Новом Саду Тамара Радовић наложила је судији који је последњи поступао у предмету да обави увид и достави изјашњење који су основни разлози због којих је дошло до апсолутне застаре кривичног гоњења окривљених, речено је за „Политику” у суду и најављено да ће нас о томе обавестити у року од 10 дана.

Према тумачењима познаваоца кривичне материје, за мито у вези са гласањем запрећена је казна затвора од три године, а апсолутна застарелост значи да је у односу на то прошло двоструко више, у овом случају шест година од кривичног дела. Избори су одржани 6. маја 2012, а решење о обустави поступка донето је 8. маја 2018.

Томислав Бокан казао је за „Политику” да су његови адвокати ипак боље прошли од њега. „Суд им је исплатио лепе износе, то сад иде на терет државе”, навео је Бокан кога су заступали Владимир Бељански из Новог Сада и Вељко Делибашић из Београда. Пожалио нам се да је у кућном притвору десет месеци јер је прошлог јуна осуђен због трговине утицајем. Признао је, склопивши споразум са тужилаштвом, да је мимо забране запошљавања примио 18 радника у „Водоводу”. „Једини сам политички заточеник у Европи, а они који краду државу, они су на слободи”, рекао је Бокан, који је у међувремену направио странку „Динара, Дрина, Дунав”, познату и као 3Д. Нема електронску наногвицу, већ надлежни телефоном контролишу да ли је у кући. „Једино од 15 до 17 сати могу да угледам светлост дана”, додао је он.

После избора 2012, док су град још до септембра те године предводиле демократе, био је са њима у коалицији. Окренуо се напредњацима, што је допринело да дође до „прекомпоновања” власти и избора Милоша Вучевића за градоначелника. Бокан је тада постао директор ЈП „Урбанизам”, а годину касније под његовим службеним аутомобилом 2013. године експлодирала је бомба. Суђење за тај случај је у току, а окривљен је Горан Цвјетић, за кога Бокан каже да га не познаје.

На изборима 2016. у Новом Саду, 3Д није успео да уђе у скупштину.

Аутор: С. Ковачевић, ПОлитика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

Деценија неповерења: Kону не верујемо од свињског грипа

5 (8) Епидемиолог др Предраг Kон, члан Kризног штаба за борбу против коронавируса, последњих дана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *