fbpx

Заштитник: Пријаве против Војних полицајаца због напада на жандаре

0
(0)

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да је поднео кривичне пријаве против двојице припадника Управе војне полиције због напада на Жандармерију током прошлогодишње Параде поноса.

Заштитник грађана је додао да је покренуо поступак контроле због кршења људских права бруталном и прекомерном употребом силе

Током Параде поноса у Београду 28. септембра у центру Београд припадници Жандармерије сукобили су се са братом премијера Србије и братом градоначленика Београда и два члана обезбеђења председника Владе Александра Вучића.

Јанковић је у саопштењу навео да је поводом инцидента током Параде поноса, „када су се припадници Жандармерије сукобили са четири лица од којих су два браћа високих јавних функционера, поднео кривичне пријаве против двојице припадника Управе Војне полиције због напада на припаднике Жандармерије у вршењу службене дужности“.

Заштитник је навео да се тако придружио кривичној пријави коју је полиција, по налогу тужилаштва, већ поднела против седморице припадника Жандармерије због тортуре и злостављања након сукоба.

Како се наводи, Јанковић је обавестио тужилаштво да је Војнобезбедносна агенција одузела снимке видео надзора из локала у околини и разговарала са сведоцима догађаја пре полицајаца којима је тужилаштво наредило да спроведу истрагу.

Заштитник грађана је додао да је покренуо поступак контроле због кршења људских права бруталном и прекомерном употребом силе која је јавно приказана на снимцима телевизије Н1 и деловима снимка који је начинио службени сниматељ Жандармерије, што је изазвало и оправдану забринутост јавности.

Јанковић је утврдио да у полицијским списима стоји да су четворица цивилно обучених лица пре приказане бруталности одбили да послушају усмена наређења, покушали да пробију кордон, вређали припаднике Жандармерије, претили им и физички се сукобили са њима.

– То стоји не само у изјавама свих полицајаца са лица места, већ је наведено као чињеница у одлукама којима су припадници Жандармерије удаљени с посла, навео је Јанковић и додао да је полиција, ипак, по налогу тужилаштва поднела кривичне пријаве само против својих припадника.ж

Закон обавезује заштитника грађана да, када у поступку који води нађе да у радњама функционера или запосленог у органу управе има елемената кривичног или другог кажњивог дела, надлежном органу поднесе пријаву за покретање кривичног или другог одговарајућег поступка, пише у саопштењу.

Заштитник је навео да су, упркос обавези која је изричито утврђена Законом, Војнобезбедносна агенција и Министарство одбране, одбили да омбудсману доставе све податке о случају, потребне да би заштитник остварио своју контролну улогу.

– Због тога је заштитник грађана отказао претходно најављену контролну посету тој служби, током које је требало да провери истинитост низа других сазнања која је добио, а која указују на политизацију рада, уплитање у цивилни живот и правосуђе, непроцесуирање кривичних дела и друге озбиљне незаконитости и неправилности у раду те службе, пише у саопштењу.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жандарм Гигић: Отпуштен сам јер сам недостојан униформе упркос бројним одликовањима

4.7 (13) “У решењу о отказу у Жандармерији које сам добио 21. фебруара, наводи се …

Отпуштени жандарм Златко Гигић: Ми смо сада државни непријатељи број 1 (видео)

5 (10) Након шест година суђења, укидања пресуде, потом потврде и увећања казне, петорица нишких …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *