Зашто држава и трећу годину након истека уговорне обавезе наставља да финансира Ер Србију?

Зашто држава и трећу годину након истека уговорне обавезе наставља да финансира Ер Србију?

0
(0)

Држава и наредне године планира субвенције за Ер Србију, упркос томе што је уговорна обавеза истекла закључно са 2016. Из самог буџета за 2019. није јасно о ком је износу реч, нити по ком основу држава и идуће године наставља да фианансира Ер Србију.

Ер Србија је национална авио компанија у којој је 51 одсто власник држава, а 49 одсто компанија из УАЕ Етихад.

Према оквирном уговору о трансакцији који је са Етихадом потписан у августу 2013. године, држава Србија се обавезала да бесповратно улаже у компанију Ер Србија наредне три године, односно само до краја 2016.

Држава наставила са финансирањем Ер Србије и након истека уговорних обавеза

Држава је, међутим, наставила да финансира Ер Србију уз различита објашњења и након истека тог рока већ трећу годину за редом.

У буџету за 2019. годину ставка “субвенције приватним предузећима” укупно износи 14,7 милијарди динара. Ер Србија је једно од око 50 предузећа која су корисници ових средстава, али се не наводи колико које од предузећа добија. Реч је о средствима које држава даје “за подстицање привредног развоја”, а која се детаљније уређују “посебним актима Владе Србије”.

На истом списку исте ставке буџета, Ер Србија је била и прошле и претпрошле године.

Иако је држава требало да престане с финансирањем Ер Србије закључно с 2016, истраживање Инсајдера је показало да је током 2017. пронађен начин да се са финансирањем настави тако што је компанија постала корисник средстава по Стратегији за развој туризма.

Те године је исплаћено чак 12 милиона евра из буџета на основу Стратегије за развој туризма.

На питање новинара Инсајдера о ефектима овог стратешког партнерства, линију Београд- Њујорк као разлог поменуо је прво председник Србије Александар Вучић.

“Да ли можете на линији за Њујорк да зарађујете паре? Па, не можете. То ћете моћи за годину или две , дакле када прође четири или пет година. Али је то важно за брендирање наше земље, за брендирање наше авиокомпаније. И у том смислу сам врло задовољан. Волео бих када Етихад не би напуштао Ер Србију и надам се да неће“, рекао је Вучић.

Објашњење смо тражили од министра финансија Синише Малог, који је до именовања на ту функцију био и председник Надзорног одбора Ер Србије. Он је рекао да је одлуку донела Влада на основу Стратегију туризма, али није имао објашњење за то што је Министарства трговине и туризма у одговору Инсајдеру навело да они нису определили та средства и да нису исплаћена са њиховог рачуна.

Зашто држава наставља да финансира Ер Србију?
Иако је према уговору са Етихадом држава била у обавези да бесповратно улаже средства у Ер Србију до краја 2016, финансирање националне авиокомпаније средствима из буџета се ипак наставило. Нова давања планирана су и у буџету за 2019. годину а Министарство финансија већ две недеље на ова питања не доставља одговор.

“Субвенције приватним предузећима” из буџета 2019. укупно ће износити 14,7 милијарди динара, а Ер Србија је једно од око 50 предузећа која су корисници ових средстава. Није међутим јасно колико које од предузећа добија.

Новинари Инсајдера упутили су Министарству финансија два питања пре две недеље:

Kолико новца ће на име субвенција у 2019. години добити Ер Србија?

Зашто су буџетом за 2019. предвиђене субвенције за Ер Србију, ако се зна да је уговором са Етихадом Србија била у обавези да помаже Ер Србију закључно са крајем 2016. године?

Питања смо упутили 27. новембра, а одговоре до данас нисмо добили.

Инсајдер се пословањем компаније Ер Србија, трошковима државе и условима под којима је Етихад преузео 49 одсто власништва у националној авио компанији бавио у серијалу Српско-арапска посла.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Због њега је мој син мртав, суд га је осудио на затвор,а он је слободан и дилује“ (видео)

„Због њега је мој син мртав, суд га је осудио на затвор,а он је слободан и дилује“ (видео)

5 (2) Боро Перач, Србин који привремено ради и живи у Бечу, родитељ Бојана Пераћа …

Хашење те фудбалске банде да почнеш од директора БИА Гашића и "специјалног саветника" владе Тончева!

Хашење те фудбалске банде да почнеш од директора БИА Гашића и „специјалног саветника“ владе Тончева!

5 (2) ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић гостовао је у јутарњем програму телевизије Пинк, где се …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend