четвртак , 24 септембра 2020

Зашто хлеб месимо у иностранству

5
(2)

екарство у Србији се, поред повећаног увоз хлеба и пекарских производа, суочава и са 40 одсто више пекарских радњи од оптималног броја, али и с непостојањем закона о занатству, односно занатске коморе, изјавио је данас председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

„Повећању увоза смрзнутог и полуготовог хлеба и пецива у Србију допринеле су дистрибуција у трговинском ланцима, као и фирме које овдашње хотеле и друге угоститељске објекте снабдевају углавном смрзнутим пецивом”, казао је Пралица. Пралица сматра да је један од главних проблема у пекарству у Србији све већи број пекара, које уситњавају тржиште, често не послују по пропису и не пријављују раднике.

„Процена је да у Србији има око 7.000 малопродајних пекарских радњи, али тачан број произвођача се не зна, јер нису све фирме, односно предузетници регистровани на исти начин. Ипак, и голим оком се може видети, нарочито у Београду, да има све више пекара, процена је око 40 одсто више од оптималног у односу на број становника”, рекао је агенцији Бета.

Додатан велики проблем је мањак продаваца у пекарама и недостатак квалификованих мајстора пекара.

„Српском пекарству је хитно потребан и закон о занатству, као и успостављање занатске коморе, како би се област уредила на прави начин”, казао је Пралица.

Подсетио је да се дневно у Србији произведе 3,5 милиона векни хлеба.

У Србији се годишње поједе у просеку нешто више од 100 килограма хлеба по становнику, што је три пута више од просека у Европи.

„Политика” је данас објавила да је Србија у 2019. години више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа: увезено је 6.000 тона „свежег” хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.

Годину дана раније, 2018. године, увоз је вредео 3,1 милион евра, а како „Политика” незванично сазнаје, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарске, па и Хрватске у којој је од уласка у ЕУ увоз хлеба знатно повећан.

Лист је пренео да се замрзнуто увозно пециво пред очима купаца само „допече”, углавном у трговинским и пекарским ланцима и продаје као свеже.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.8 (4) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *