fbpx

„Зашто је Берташон, после десет година проведених у Србији, постао претња!?“

0
(0)

Јавност и даље ишчекује званичне детаље о привођењу деветоро странаца које су недавно привели припадници Војне полиције, БИА и МУП. Истовремено, детаље доносе поједини медији, али је њима заједничко да преносе информације неименованих извора.

Он је уверен да је у питању управо посао којим се бави. Белгијском новинару Филипу Берташону претило је протеривање из земље, јер га је БИА, без јасног образложења, прогласила претњом по безбедност Србије и њених грађана.

Само неколико сати пошто су медији објавили текст о Берташону, из Управе за странце му је јављено да му је виза одобрена, те да не постоји ни једна препрека да настави живот у Србији.

– Од прошлог априла, супруга и ја, живели смо у страху од непријатног изненађења, јер сам готово годину дана, како су наводили, представљао претњу, и два пута сам одбијен за визу, а онда сам опет, неким чудом, постао обичан грађанин – каже белгијски новинар.

Није било образложења зашто је Берташон, после десет година проведених у Србији, постао претња. Нема ни објашњења због чега је то престао да буде.

– Образложење ове нове одлуке је да су се појавиле нове чињенице, које да су биле познате раније и ранија одлука би била другачија и то је једино што у образложењу стоји – наводи његов адвокат Михајло Павловић.

Једина нова чињеница која се, у вези са напрасним одобравањем визе, појавила у медијима је та да је председник Вучић, како каже, због вести о белгијском новинару позвао министра полиције Небојшу Стефановића.

– Само сам рекао, сви људи који се баве новинарским послом, нема шта ви из БИА да радите око њих и нема шта МУП да ради, осим ако нису починили кривично дело… Сви су добродошли и нека раде свој посао како хоће – рекао је председник Вучић.

– Остаје и тај горак утисак да је довољан позив једног човека да се све то реши, контрадикторан са изјавом наше премијерке да су службеници БИА професионалци – каже на то Марија Јанковић, супруга Филипа Берташона.

Страни новинар није једини странац о ком медији брује ових дана. Таблоиди, који су и први објавили да је почетком фебруара ухапшен бивши припадник америчких фока, не престају да спекулишу о томе да се, како наводе, спремао атентат.

Бертишан поздравио брзо решење ситуације

Белгијски новинар Филип Бертиншан, којем је, у понедељак, одобрена боравишна виза на годину дана, рекао је данас да са олакшањем његова породица и он поздрављају брзо и позитивно решење њихове ситуације.

Бертиншан је на конференцији за новинаре навео да су он и његова породица од прошлог априла, од када нема решење за боравак, живели у страху „од неког непријатног изненађења“, да му је захтев за визу два пута одбијан, да му је, како је навео, речено да представља претњу, те да је јуче поподне добио боравишну визу и „поново постао обичан грађанин“ Србије.

Он је додао да се ипак не сме заборавити реалност, а то је, као је објаснила његова жена, Марија Јанковић, да је до обрта дошло „на позив једног човека“.

– Хтео бих да захвалим властима што су ми дозволили да живим на територији Србије и да се бавим својим послом, али ми је тешко – казао је он.

Бертиншан је доспео у јавност након недавног извештаја невладине организације Репортери без граница да није добио продужење боравка.

Он је данас, позивајући се на десетогодишње искуство извештавања из земаља региона, рекао да је у Србији и другим деловима региона, чак и у неким земљама ЕУ, „политичко небо помрачено, поготову у домену правне државе, слободе штампе и основних права“.

Председник НУНС-а Славиша Лекић је и представница удружења Репортери без граница Полин Адес-Мевел присуствовали су конференцији за штампу у знак подршке белгијском новинару.

И док конкретне информације од званичника изостају, сумња истих људи је све присутна.

– Замислите да ви нађете Типа из тима 6, који је тамо јурио за Осамом Бин Ладеном у Авганистану, и нађете га са брушеним пиштољем овде, и нађете криминалне везе које су му доставиле пиштољ, ухапсите и те Србе, а они сви ћуте као заливени зашто је требало да се употреби. Па није ваљда требало да се употреби за упуцавање сома или смуђа у Дунаву – каже председник Србије.

И када је у питању хапшење осморо страних држављана од стране војне полиције, због снимања старог Генералштаба дроном или због упада у војне објекте, надлежно тужилаштво ћути, медији спекулишу.

Приче о наводним претњама по Србију, постале су препознатљиво оружје у кампањи ове власти, каже новинар Славиша Лекић.

– Пре свега имамо изборе и немојте заборавити да причу о хапшењу нисмо чули од министра унутрашњих послова, прво смо је прочитали у два мегафона званичне политике Србије – наводи.

Лекић додаје да за већину од тих прича као да постоји устаљен рецепт – спомињу се странци, безбедносне службе, све је обавијено велом сумње и званични епилог готово по правилу изостане.

Вестионлине, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Мирјана Анђелковић Лукић: Пандемијска хистерија

5 (3) Живимо у опасним временима. Већ дуже траје борба између глобалиста и суверениста. У …

Никиту Михалкова цензурисала главна руска државна телевизија

3 (2) Емисијом коју је државна телевизија одбила да емитује у репризном термину Никита Михалков …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *