Зашто је дозвољена изградња малих хидроелектрана без сагласности Завода за заштиту природе?

0
(0)

Према информацијама до којих је дошао Инсајдер, у Општини Рашка најмање седам малих хидроелектрана изграђено је без мишљења Завода за заштиту природе, а једна је чак изграђена и поред негативног мишљења Завода. Без обзира на то, инвеститори су добили све остале дозволе, као и статус повлашћених произвођача електричне енергије, на основу којег су зарадили милионе евра у протекле четири године.

Мале хидроелектране у Јошаничкој Бањи на Копаонику показале су да се могу претворити у своју супротност – уместо производње електричне енергије уз минимално угрожавање природе, оне и те како лоше утичу на реке и живи свет у њој.

Ситуација је подједанко лоша и у случајевима када Завод за заштиту природе изда услове под којима мала хидроелектрана може да се гради и ради, јер не постоји адекватна контрола да ли инвеститор дате услове поштује.

Тако је све препуштено доброј вољи инвеститора, којима, судећи по томе што ни не консултују Завод приликом градње МХЕ, приоритет није заштита животе средине већ профит.

Због чињенице да мештани подручја на којима постоје МХЕ годинама упозоравају на то да реке пресушују, а живи свет изумире, новинари Инсајдера упутили су Министарству заштите животне средине следећа питања:

– Зашто је дозвољена изградња малих хидроелектрана без сагласности Завода за заштиту природе?

– Како је мала хидроелектрана „Жупањ“ добила све потребне дозволе упркос негативном мишљењу Завода за заштиту природе?

Дозволу Завода немају, повлашћен статус имају

Подсетимо, новинари Инсајдера тражили су од Завода за заштиту природе на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја мишљења које је Завод издао за изградњу малих хидроелектрана на рекама Јошаници, Самоковској, Гобељској и Радошићској у Општини Рашка.

Из докумената који су нам достављени може се видети да је за МХЕ „Жупањ“ Завод издао изричито негативно мишљење, а да за изградњу малих хидроелектрана „Белци“, „Кашићи“, „Вележ“, Вележ 1“, „Клупци“, „Шутановина“ и „Радошићска река“ није издат ни један документ.

Без обзира на све ово, све хидроелектране су изграђене и имају статус повлашћеног произвођача електричне енергије. Тај статус им је омогућио да имају приоритет на тржишту енергије у односу на друге произвођаче и наплате милионе евра у претходне четири године. Струју коју они произведу ЕПС плаћа по вишој, стимулисаној цени јер је произведена из обновљивих извора енергије.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *