Став

Зашто режим крије праве размере катастрофалне суше

Прошле и ове године Србију су погодиле катастрофалне суше које су буквално преполовиле пољопривредну производњу и род кукуруза. Воћари су још горе пострадали због раног мраза који их је задесио почетком ове године а касније суша и град који су на појединим местима уништили преко 90% рода. У задњих 18 година ово је осма велика суша која је погодила српску пољопривреду којој су нанети губици који се мере десетинама милијардама евра. Суша, мраз и град су ове године нанели готово две милијарде евра штете. То између осталог значи да догодине Србија неће имати житарице за извоз већ ће бити добро ако буде имала довољно само за своје потребе.

Од економског раста нема ништа јер су губици у пољопривреди огромни. Извоз пољпривредних производа биће мањи за више од половину а када су воћари у питању тај извоз биће мањи за сигурно две трећине онога што се извози у нормланим годинама без суше.

Због огромних губитака у пољопривреди Вучићев режим ће прибећи новом и већем опорезивању што ће додатно угушити било какву економску активност у земљи. Највећи терет трошкова и глоба понеће опет по обичају они са најмањим приходима. Слушати Вучића и његове подгузне муве како у оваквим условима причају о повећању плата и пензија више је него смешно. Србија ће ову годину завршити са најмањим економским растом у  региону а догодине не да неће бити економског раста већ ћемо због огромних губитака у пољопривреду поново ући у стагнацију и врло вероватно нови круг рецесије.

Многи ће рећи па какве везе власт има са сушом, то је у Божијим рукама што је само донекле тачно. Четири се године чекају средства из већ одобреног наменског кредита који је УАЕ дала управо за наводњавање. Држава и надлежне службе ништа али апсолутно ништа нису урадиле да пољопривредницима објасне да треба сејати ране и на сушу отпорне сорте. Не постоји никакаво планирање када је развој пољопривреде у питању било да је реч о дугорочним или краткорочним плановима развоја. Српска пољопривреда се на развија већ је годинама ако не и деценијама у стагнацији.

Све се то наравно одражава на читав економски живот у земљи и цену неспособности власти платиће сви грађани Србије. Та цена коју ће грађани платити биће огромна јер ће гломазни бирократски паразитски апарат морати додатно да финансирају из својих џепова. Међународних извора финансирања је све мање и могућности финансирања су све мање. Власт ће пробати и да распрода и оно мало породичне сребрнине што је остало што ће бити равно економском самоубиству.

Грађани могу да очекују мање плате, веће порезе, даџбине, акцизе и цене. Струја опет поскупљује до краја године а ново поскупљење струје може се поново очекивати и у мају наредне године. Поред раста цена хране и робе широке потрошње рашће и цена енергената јер нам је енергетски систем и ЕПС у жестокој були због гомиле нестручних идиота који управљају њиме. Тако рецимо у “Колубари” генерални ремонт није рађен задњих пет година. Питање је само времена када ће машине и људи да једноставно пукну јер сваки материјал колико год био чврст има своју границу пуцања.

Србија ће у наредну годину ући са веома незавидним и огромним економским проблемима које нико већ деценијама и не покушава да реши. Вучићев издајнички режим када је национална економија у питању специјализивао је “шминкање мртваца”. Те будале мисле да се огромни економски губици било да су последица природних катастрофа или производ чистог идиотизма могу прикрити тупавом и приземном пропагандом и маркетингом. Маркетинг и пропаганда ће сасвим сугурно да напуне српску касу.

Српска каса је све празнија и економски проблеми су све сложенији и већи док власт врше тоталне и неписмене истриповане будалетине са купљеним дипломама. Производ свега тога су огрмни губици који се мере дестинама милијарди евра. Било да је реч о спољно-трговинском дефициту или губицима због суше сваке године само производимо милијарде евра губитака. У задњих пет година ти губици које је директно или индиректно произвела напредна власт коју води Вучић произвела је преко 50 милијарди евра губитака. Такав идиотизам не би могле да издрже ни много богатије земље а не Србија која је што се економије, зарада, квалитета и стандарда живота тиче спала на ниво најсиромашнијих афричких земаља.

Све лошија економска ситуација катастрофално ће се одразити и на безбедност земље и народа и њену могућност да води суверену спољну политику.

Људи катастрофа је пред нама! Мајмуне под хитно треба избацити из тенка!

Милинко Милинчић

Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!