Зашто сте сви ви изашли на те председничке изборе а да за њихово одржавање не постоје ни најосновнији демократски услови?

Зашто сте сви ви изашли на те председничке изборе а да за њихово одржавање не постоје ни најосновнији демократски услови?

0
(0)

Председнички кандидат Саша Јанковић затражио је данас од владајуће странке и надлежних државних органа да и без притиска грађана, председничких кандидата и међународних инстанци, чија је Србија члан или жели то да буде, отклоне постојеће препреке за одржавање фер и демократских избора, и да одблокирају рад демократских институција, пре свега парламента.

„Изборима се може назвати само друштвени процес у којем су испуњени макар минимални услови за несметано кандидовање, равноправни третман кандидата током изборне кампање и гласање грађана без притисака и уцена. Без тога, избори су фасада за прикривање диктатуре, а учешће на њима је саучешће у урушавању демократије и владавине права“, навео је Јанковић у изјави достављеној медијима.

Он је оценио да је, истог дана када су изборни штабови председничких кандидата позвали Народну скупштину да оснује Надзорни одбор за контролу избора, власт фактички суспендовала рад парламента.

„Надлежни органи данима игноришу проблем овере потписа грађана искључиво од стране јавних бележника, што није у складу са Законом о избору председника Републике, и тако свесно стварају административно уско грло читавог изборног поступка“, навео је Јанковић и поручио да се закони и процедуре не смеју газити ради „ефектније представе за подизање рејтинга владара, искуства из блиске прошлости уче нас да се не сме играти с вољом гласача“.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Доналд Трамп најавио демонстрације „Стоп крађи избора” у Вашингтону за 6. јануар

Доналд Трамп најавио демонстрације „Стоп крађи избора” у Вашингтону за 6. јануар

5 (1) ВАШИНГТОН – На дан када би амерички Конгрес требало да потврди Бајденову изборну …

Шок преокрет у корист Трампа: Тексас тужи четири државе због кршења Устава током избора

Шок преокрет у корист Трампа: Тексас тужи четири државе због кршења Устава током избора

4.8 (31) Савезна америчка држава Тексас поднела је тужбу Врховном суду САД у којој оспорава …

Један коментар

  1. Na ažolist, postoje samo dve opcije: Izaći ili bojkovati. Ukoliko bi SVI bojkotovali, izbori ne bi imali legitimitet. ALI, Vučić se već obezbedio „svojim“ „kandidatima“ i „protivnicima“, tako da bi bojkot bio nešto u stilu: „džaba smo krečili“! Druga je priča što ni jednom „kandidatu“ nešto posebno ne verujem. Jer, svi (osim Obradovića) i dalje imaju EU i Evroatlantske integracije kao prioritet u agendi – dakle, ništa se ne bi promenilo (možda bi bilo, jedino, nešto manje otvorenog pljačkanja zemlje.).

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend