Завера ћутања о југу Србије

0
(0)

ХИТАН попис становништва у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа – први је захтев више удружења Срба са југа Србије, која од државе траже да се после више деценија утврди тачан број припадника албанске националне мањине. Они очекују и да држава уреди бирачке спискове, који су, како наглашавају, пуни фалсификованих имена и непостојећих грађана. Срби из Бујановца тврде и да се игром бројем становника спроводи политичка дискриминација, због чега су у матичној држави постали грађани другог реда.

Представници удружења која окупљају Бујановчане изричито се противе утврђивању броја становника на југу помоћу процена, како је то чињено у прошлости. Они истичу да је број Албанаца који живе у Србији знатно мањи него што се у јавности представља.

– Наше информације говоре да у општини Бујановац живи мање од 12.000 Албанаца, што је двоструко мање него што је утврђено на попису 2002. године – изричит је Александар Поповић, потпредседник Српског народног већа Бујановца. – Подаци које држава узима као званичне фалсификовани су и не одржавају право стање. Постоји најмање десетак албанских села чије је становништво процењенио на 3.500 житеља, а која су данас – готово пуста.

Поповић наглашава да тренутно нико у Бујановцу не зна тачно колико је грађана са правом гласа у овој општини. Злоупотребе са бирачким телом учиниле су да се комплетна локална власт нађе у албанским рукама.

Други корак после пописа требало би да буде усаглашавање бирачког списка са стањем на терену. На листама је око 2.000 имена Албанаца који немају матични број, нити живе у Србији. Међу бирачима је и више десетина старијих од 100 година. Ова имена уписана су 2001. и 2002, откада је упркос сталном смањењу броја становника, број гласача у порасту.

Да је све што се догађа у општинама на југу већ виђено на Косову и Метохији сматра председник Одбора за људска права из Бујановца Светислав Величковић. Срби су љути на државу која сву пажњу посвећује Албанцима, а жмури на њихове проблеме.

– Готово сва власт у Прешеву и Бујановцу је у рукама Албанаца – објашњава Величковић. – На бирачким списковима не ради ниједан Србин. Већина инвестиција и државне помоћи завршава у албанским селима, а само припадници ове мањине добијају радна места у локалној самоуправи и јавним предузећима. Због свега тога страхујемо да може да дође до масовнијег исељавања српског становништва.

ПЕТИЦИЈА ИЗГУБЉЕНА У ВЛАДИ ИЗА захтева да се у Бујановцу што хитније спроведе попис становништва из кога би се видео тачан број припадника албанске националне мањине, али и да се званично утврди тачан број гласача, стало је 7.000 грађана ове општине. Петиција са тим захтевима предата је Влади Србије почетком 2010. године.
– Ћутање је једини одговор који смо добили из врха државе – истиче Александар Поповић.
– Када смо се интересовали за судбину наших потписа, речено нам је да су изгубљени у министарству којим је тада руководио Милан Марковић.
Прилика да се коначно утврди број припадника албанске мањине у Србији пропуштена је пре две године, када су Албанци бојкотовали попис становништва. То је довело до тога да Бујановац на папиру броји 18.067 становника, а Медвеђа 7.438 житеља. У општини Прешево, у којој живи највећи број припадника албанске мањине, пребројано је свега 3.080 становника.

Да и држава размишља о новом попису потврђује за „Новости“ председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић. Он каже да је ново пребројавање могуће, али да је неопходно да се добро припреми. И још је рано за приче о датуму његовог одржавања.

– Очекују нас важни разговори албанских лидера са премијером Дачићем о седам тачака које је усвојила Влада јуна ове године – објашњава Станковић.

– Међу темама биће и интеграција Албанаца у друштво Србије, али и поштовање законских права и обавеза. Тада ће бити размотрено и утврђивање тачног броја Алабанца, што подразумева и одлуку о понављању пописа.

Станковић истиче и да се тражи адекватно решење како терет поновљеног пописа не би пао на државни буџет, јер су га пре две године Албанци свесно бојкотовали.

АМЕРИКАНЦИ У БАЗИ “ЈУГ“

ДЕЛЕГАЦИЈА Стејт департмента и војске САД, коју је предводио Мајкл Смит из Глобалне иницијативе за мировне операције, посетила је Команду Копнене војске у Нишу и базу „Југ“ код Бујановца. На састанку с представницима ВС разговарало се о реализованим активностима на спровођењу пројекта базе „Југ“ и плановима за даљи развој. У плану је опремање полигона и стрелишта, набавка симулатора и тренажера и изградња инфраструктурних објеката

 

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отказан састанак Београда и Приштине у Белој кући

5 (5) Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел одложио је састанак у …

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

5 (22) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *