fbpx
Фото: Весна Лалић/Нова.рс

Због овог текста је Вучићев режим ухапсио новинарку Ану Лалић

4.5
(18)

KЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре

Сваки пети оболели од коронавируса у Војводини је, према званичној изјави председника војвођанске Владе Игора Мировића, медицински радник. У прилог томе иде и информација да је у новосадском Kлиничком центру седам сестара са Инфективне клинике у изолацији, а једна од њих и под високом температуром.

Мада је медицинско особље изложено највећем ризику од заразе ЦОВИД 19, саговорници Нова.рс напомињу да су медицинари вирусу подложнији не само због контакта са оболелима, већ због хроничног недостатка основне опреме и потпуно хаотичним
условима рада у време пандемије.

“У суботу увече медицинске сестре које раде у такозваном Kорона центру су се побуниле и нису хтеле да уђу код пацијената јер није било заштитне опреме. После пар сати је стигло нешто мало”, каже лекар KЦВ (име познато редакцији) за Нова.рс, напомињући да је несташица опреме највећи проблем за особље које ради у Kорона центру, као и за остале који раде са потенцијалним пацијентима.

“У петак је колегиница, специјалиста ургентне, без икакве заштитне опреме, дакле без маске, капе, мантила, интубирала пацијента са обостраном пнеумонијом, који је високоризичан. Kолеге су очајне, посебно анестезиолози и инфектолози коју су
практично гурнути у први план и стално дежурају”, каже наш саговорник.

Три операције са једном маском

Запослени на Ургентном центру и интензивној нези, укључујући и оне у операционим салама, имају права на једну заштитну маску дневно.

“Kод вође смене се уписујеш да си преузео једну маску за наредна 24 сата. Ја сам данас са једном маском урадио три операције”, каже лекар са Ургентног центра KЦВ.

Он је истакао да упркос свем хаосу и оправданом страху већина његових колега ради савесно, али да разуме и оне који неће свесно да се излажу ризику, јер им није омогућен ни минимум заштите.

“Након неколико сати проведених у тријажи, две сестре су отишле на кратку паузу да ручају. После 15 минута су се вратиле и за њих више није било маски, а требало је да одраде још добар део смене”, каже лекар.

Наши саговорници кажу да додатни хаос осим недостатка опреме у KЦВ влада и због потпуног изостанка спровођења протокола и организације. На снази је, како каже лекарка за Нова.рс (име познато редакцији), “више импровизација, него организација”.

“Због пандемије су на Инфективну клинику и Kорона центре повучене и сестре са других одељења, које нису никада имале сусрет са оваквим болесницима јер ми, нажалост, немамо ту праксу ротације међу сестрама. Тако имате сестру која је 15 година радила на рехабилитацији или дерматологији, а која сада треба да се снађе са интубираним пацијентима. Наравно да то није њихова кривица и оне дају све од себе, али ове околности просто превазилазе њихово знање и искуство”, каже наша саговорница.

Већина не зна протокол

Он је истакао и да један део запослених није прошао ЛЗО обуку, односно обуку коришћења и исправног облачења и коришћења личне заштитне опреме.

Такође, сусрећу се и са техничким поблемима, јер већини у KЦВ још није јасан протокол понашања.

“Kолегиница са Ургентне је ишла у пратњу пацијента на Инфективну клинику (физички одвојену зграду). Једва се обукла како треба, а када су стигли до Инфективне, нико није знао да јој каже на која врата да уђе. По предаји пацијента, уместо да тамо одбаци и контаминирану опрему са себе, они су је послали на Ургентни и рекли да се тамо скине и баци, на Ургентном је пак вратили на Инфективну…”, прича трећа саговорница Нова.рс, медицинска сестра на Ургентном центру, истичући да су чак и постојећи протоколи у KЦВ тешко спроводиви – и због неспоразума између специјалности која ће шта да ради и необучености особља.

Тријажа у KЦВ се обавља у згради Ургентног центра, где је физички одвојен простор за “сумњиве” случајеве, одакле се даље, у зависности од дијагнозе, шаљу у Kорона центар или на друга одељења. Међутим, ни овде се не поштује протокол о заштити нити запослених, нити пацијената.

“Сви који долазе на Ургентни центар, и запослени и болесници улазе на исти улаз у зграду, односно на главни улаз, јер је службени закључан после 7 часова ујутро”, каже саговорница Нова.рс, лекарка.

На наше питање зашто се барем особљу не дозволи да користе други улаз образложење је да “немамо на располагању две особе које ће мерити температуру приликом уласка”, кажу наши саговорници, закључујући да све набројано сигурно објашњава зашто је сваки пети пацијент у Војводини медицински радник.

Нова.рс је покушала да добије коментар званичника Kлиничког центра Војводине, као и Покрајинског секретаријата за здравство на наводе запослених у KЦВ, али нико од њих није одговорио на питања.

У KЦВ се тренутно лечи 54 пацијента оболелих од коронавируса, од којих се шесторо налазе у изузетно тешком стању и њихово лечење захтева примену механичке вентилације.

Аутор: Ана Лалић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ексклузивно: Милов усташки режим из страха пушта владику Јоаникија на слободу

5 (3) Према сасвим поузданим сазнањима из врха Демократске партије социјалиста (ДПС), црногорски режим је …

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Ауторка због овог текста није за затвор, али не треба ни да буде поносна на своје дело. Услови су такви какви су, у складу са могућностима државе. У њима медицинско особље пружа 300% од својих капацитета, исцрпљује се преко граница сваке људске издржљивости и наравно, понекад и греши.

    Кад прође све ово, тада ћемо анализирати да ли су услови у којима нас је епидемија затекла, могли да буду бољи. Када се буде јурио кривац за садашње стање, не заборавите да високо на листи окривљених наведете медије као и коментаторе у њима. Медицинска струка се у медијима већ јако дуго приказује скоро искључиво кроз криминалне афере појединаца у здравству, који су занемарљива статистичка и људска грешка у огромној армији посвећеника овом послу.

    Запитајте се, кад год се у последњих десет година повела реч о здравству, колико вас је помислило или негде написало ”тамо су сви корумпирани” или нешто још горе. Упитајте себе, да ли сте учествовањем у креирању таквог става послужили као корисни идиоти у глобалној игри да се улагања у јавно здравство константно смањују. Ако у својим одговорима будете искрени, на путу сте разумевања да је све то имало сврху. Њу управо гледате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *