fbpx
Насловна / Србија / Економија / Због увоза пала тражња за домаћим свињама
Због увоза пала тражња за домаћим свињама 1

Због увоза пала тражња за домаћим свињама

Унија пољопривредника из Сремске Митровице затражила је од државе да организује интервентни откуп свиња и забрани увоз ове врсте меса јер је тражња за домаћим товљеницима значајно пала.

То удружење, које окупља фармере из двадесетак општина, забринуто је за опстанак ове гране сточарства, јер су цене товљеника испод или на граници њихових трошкова производње.

Златан Ђурић, председник Уније пољопривредника каже да је тренутна откупна цена на тржишту 115 динара по килограму што је чист губитак за произвођаче. Додаје да се више од годину дана цена товљеника креће од 100 до 130 динара и да је због тога домаће свињарство у великим проблемима.

– Потражња за домаћим свињама је минимална, кланичарима се тренутно нуди најмање 50.000 свиња – истиче Ђурић. Захтев за интервентни откуп поднет је 12. марта министарствима пољопривреде, трговине и Дирекцији за робне резерве и кабинету председника али Ђурић каже да одговора још нема. Унија пољопривредника тражи да се интервентно, за потребе Државних робних резерви, од малих фармера откупи 50.000 товљеника. Предлажу да цена за прву класу износи 180 динара, за другу класу 160 и за трећу 140 динара по килограму.

– Ситуација је неподношљива. И без увоза ми имамо вишак свиња.  Затворени смо потпуно јер немамо тржиште где бисмо могли да извозимо. Прерађивачи и кланице, са друге стране, увозе готово јефтино месо без трошкова клања, не увозе товљенике и то им је исплативије – истиче Ђурић. Каже да би откуп само делимично ублажио проблеме са којима се суочавају али да без стопирања увоза из ЕУ домаће свињарство неће моћи да опстане.

– Потрошачи више практично немају где да купе домаће свињско месо, осим на пијацама и у малим месарама и директно од сељака – тврди наш саговорник и истиче да је „ оваква ситуација на тржишту велики економски проблем који без интервенције државе неће моћи да буде решен”.

– Све ово оставља велике последице, јер се овим послом бави више од 10.000 газдинстава – упозорава и додаје да је предлог да откуп иде преко Дирекције за робне резерве, искључиво од пољопривредних газдинстава и без ограничења количине товљеника.

– Имамо довољно хладњача за чување меса, али и за прерађевине. Упоредо са интервентним откупом требало би донети хитну меру забране увоза свињског меса и живих свиња из ЕУ. Све док на том јединственом тржишту постоји афричка куга свиња од које највише страхујемо. На тај начин заштитили бисмо свој сточни фонд а дугорочно и здравствену безбедност нације – каже Златан Ђурић.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

Фото Р. Крстинић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ураган Доријан сравнио Бахаме! (видео) 11

Ураган Доријан сравнио Бахаме! (видео)

Налазимо се у средишту историјске трагедије! Премијер Бахама Хуберт Минис овако је описао стравичне последице …

Напредни безмозгаћи реновирали "Трг Републике" и направили тоталан колапс саобраћаја у центру Београда 12

Напредни безмозгаћи реновирали „Трг Републике“ и направили тоталан колапс саобраћаја у центру Београда

Два дана након отварања реконструисаног Трга Републике у Београду промене су и више него уочљиве, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *