ЗЕМЉА БРАЋЕ: Цвета бизнис Вучића, Брнабића, Кисића и Малог...

ЗЕМЉА БРАЋЕ: Цвета бизнис Вучића, Брнабића, Кисића и Малог…

4.7
(7)

Српске власти воле да негују братске везе. Удомљавање и запошљавање најужих чланова породице, намештање послова, тендера и заштита од законског гоњења, само су неке од предности које можете да имате уколико су ваш брат или сестра на некој од најважнијих државних функција.

Иако су послови јавних функционера често под лупом, оно што раде њихови најближи чланови породице неретко остаје ван домашаја јавности. Ипак, део информација који је испливао показује да су се представници власти и те како постарали за своје породице. Представљамо вам најпознатије примере “буразерских комбинација”.

Андреј Вучић – сива еминенција СНС

О пословању брата председника Србије Андреја Вучића јавност је први пут сазнала 2014. године, кад се појавила информација да је фирма “Асомакум” у његовом власништву. Истоворемено, опозиција је тврдила да поменута фирма, поред тога што је у власништву млађег Вучића, не послује у складу са законом. Како би се одбранили од оптужби о повезаности са поменутом фирмом, из владајуће Српске напредне странке су истицали да је Андреју Вучићу украден идентитет, односно да је злоупотребљена његова лична карта како би се регистровала поменута фирма.

Поред фирме “Асомакум”, млађи брат председника Србије се у делу јавности перципира као сива еминенција власти и као неко ко дисциплинује одборе СНС широм земље, а његово име се спомиње и у случају “Јовањица”. Јавност је за ову аферу сазнала од народног посланика Мирослава Алексића, који је отворено Колувију повезао са породицом Вучић, тврдећи да је власник “Јовањице” током привођења показивао фалсификовану значку МУП, као и да је у помоћ звао председниковог брата Андреја Вучића.

Убрзо је градоначелник Новог Сада поднео кривичну пријаву Републичком тужилаштву против браће Вучић због умешаности у ову аферу, али је пријава убрзо одбачена.. Тужилаштво је тада саопштило да нема основа сумње да је Колувија икад био у комуникацији са браћом Вучић, што је наводно потврђено вештачењем његовог телефона.

Са поменутим Вучевићем, Андреј Вучић, према тврдњама члана Народне странке Борислава Новаковића, заједно помаже пословање компаније “Галенс”, која се наводи као инвеститор пројекта “Нови Сад на води”.

Брат Ане Брнабић: 55 милиона разлога за задовољство

Министри се мењају, али Асеко остаје. Фирма Игора Брнабића, од кад је његова сестра дошла на чело Владе Србије је доживела метеорски раст у Србији.

Подсетимо, док су грађани чекали да се формира нова Влада, фирма Игора Брнабића је увелико склапала уговоре са државним предузећима.

Последњи пут, од Електромрежа Србије (коју је некада предводио Никола Петровић, кум Александра Вучића) у вредности од готово 27 милиона динара, што није ни први ни последњи пут да ова компанија послује са Владом на чијем је челу сестра Ана.

Септембар 2018: Асеко + Републички геодетски завод=773.000 евра

Републички геодетски завод (РГЗ) склопио је 2018. године уговор са “Асеком”, ИТ фирмом чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, за посао израде софтвера за Завод у вредности од 773.000 евра. Ово је још један од лукративних послова које је “Асеко” добио за првог мандата Владе Ане Брнабић.

Крај 2019: Асеко + Канцеларија за ИТ=1,5 милиона евра

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (Канцеларија за ИТ) склопила је крајем 2019. године уговор са фирмом Ассецо Соутх Еастерн Еуропе, чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије. Реч је о јавној набавци у вредности од 1,5 милиона евра, којом је Брнабићева фирма задужена за израду софтвера за централни регистар становништва.

Септембар 2019: Асеко + Министарство правде=30 милиона динара

Компанија Асеко, чији је директор брат премијерке Игор Брнабић, поред милионског посла са владином Канцеларијом за ИТ, током 2019. је склопила посао и са Министарством правде у вредности од преко 30 милиона динара. Да ствар буде интересантнија, ово је само један од уговора који је Асеко од 2017. године, од кад је Ана Брнабић шефица владе, склопио са овим министарством, од којег је приходовао преко 100 милиона динара.

Јул 2020: Асеко + ЕМС=27 милиона динара

У уговору до којег је дошао портал Нова.рс, стоји да је понуда Асека била једина, те да је одлука о додели уговора донета 21. јула, а да је исти закључен 25. августа. Цена услуге без обрачунатих трошкова пдв-а износи 26.976.000,00 динара, а као околности које представљају основе за измену уговора, наводи се – “виша сила”.

Укупно: Асеко + Србија=55 милиона евра

Мултинационална компанија “Асеко” приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. децембра исте године 881 милион пољских злота, од чега 250 милиона из Србије (преко 55 милиона евра), што заправо значи да више од четвртине годишње зараде ове фирме долази из наше земље – 28 одсто.

Брат Дарије Кисић Тепавчевић у милионским пословима са државним фирмама

Јавност у Србији недавно је сазнала да су компаније блиске Бојану Кисићу, супругу министарке правде Неле Кубуровић и брату докторке Дарије Кисић Тепавчевић, нове министарке за рад, борачка и социјална питања, добиле 27 уговора са јавним предузећима и министарствима.

Истраживање БИРН-а показало је да су од 2013. године фирме НИТЕС групе, чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредних око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Министарка Нела Кубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Кисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса”, рекла је Кубуровић.

Фриме које послују са државом уступиле аутомобил и стан брату Синише Малог

Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, према писању КРИК-а, има и те како везе за фирмом “Миленијум тим” која је директно повезана са влашћу Српске напредне странке.

Подсетимо, истраживање КРИК-а је показало да је рођени брат Синише Малог у периоду од 2014. го 2019. године користио возило марке “ауди” у власништву фирми српских бизнисмена Ивана Бошњака и Стојана Вујка.

Аутомобил је најпре био у власништву фирме “Миленијум тим” ангажоване на највреднијим државним пројектима, укључујући и “Београд на води”, а затим је пререгистрован на њихову другу компанију “КБВ датаком”.

Сем аутомобила, бизнисмени су уступили и стан у којем је становала девојка Предрага Малог, писао је КРИК.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

5 (1) Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, …

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

5 (6) Председник Србије Александар Вучић је годинама понављао да је циљ наше земље да …

Један коментар

  1. uh gadna li pogleda, kara badza masan ko od bureka artija a u tom pliva puder i kojekakva po lenjinu preostala hemija za cuvanje i balzamovanje komunsticko-satanistickih drugova.
    za to car zivotinja ode tamo 18 puta kod Putina, dal dobi il ukrade to je stvar koju ce objasniti sionski mudrac velja.
    znamo da voli da mazne bilo sta, al tu je kabalista velja za detaljna obavestenja.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend