Економија

Згубидан поново увео петолетку

Председник Александар Вучић представио је 11. августа структуру инвестиционог плана за наредни период, за који ће, каже, бити издвојено 10, а можда чак и 12 милијарди евра, које ће бити уложене у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам.

„Решили смо да потпуно променимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама од 2014. године”, рекао је Вучић на прес конференцији, додајући да је реч о петогодишњем плану и да жели да буде део тима који ће га реализовати.

Истакао је да је од кључног значаја изградња канализационе мреже са пречистачима отпадних вода у целој Србији.

„За комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, издвојићемо 3 милијарде евра, а то значи да свако село, град у Србији за четири или пет година имају канализацију и чисту пијаћу воду”, рекао је Вучић.

„То је потпуно ново лице Србије, нова Србија”, рекао је председник.

Од тога ће највише бити издвојено за Нови Сад – 127 милиона, затим за Крагујевац, Ниш…

„Мораће и Панчево, Суботица, Ваљево, Смедерево, Чачак, Врање, Пожаревац… сви ће имати комплетну канализациону и водоводну мрежу”, рекао је Вучић.

Данас се, каже, види да су и Београд, Нови Сад, Ниш велика градилишта, али је поручио да то мора да буде случај и са свим градовима и насељима у Србији.

„Градимо путеве и пруге више него икада у Титово време. Имамо новац, раст је све виши и биће виши и сматрамо да са лакоћом можемо да обезбедимо 10, а можда будемо у стању да обезбедимо и 12 милијарди евра”, рекао је Вучић.

Подвукао је да у тај план не спада Моравски коридор, као и пут Рума – Шабац, нити друге ствари, за које је већ обезбеђено финансирање.

Други сегмент биће улагање у путну и железничку инфраструктуру, у вредности од четири милијарди евра, које се односе на нове пројекте, а не оне који су већ започети. Милијарда евра биће уложена у реконструкцију пруге, Београд -Прешево, а ако Хрватска буде хтела биће реконструисана и пруга ка Загребу.

Он је истакао и да ће бар 1,3 милијарди бити уложено у локалне и регионалне путеве, тако ће се радити путеви Бор-Жагубица, као и други регуионални путеви свуда по Србији.

За школе и здравствене установе предвиђено је додатних 700 милиона евра, а за пронаталну политику 500 милиона евра, рекао је Вучић.

Он је навео да ће вантелесна оплодња бити бесплатна у целој Србији без обзира на број покушаја.

Најавио и да је циљ да финансијска помоћ за прво, друго, треће и четврто дете буде удвостручена у односу на садашњу која износи око 30.000 евра за период од 10 година.

Пронатална политика ради се по узору на најбоље моделе које имају друге земље, напоменуо је Вучић.

За улагање у дигиталну инфраструктуру, научно технолошке паркове биће уложено додатних 500 милиона, а Србија хоће да буде прва у региону по иновативним технологијама.

Планирана су средства од 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове, по још повољнијим условима него за припаднике безбедности, тако да ће стамбени проблем бити решен за око 40 000 младих брачних парова.

То ће се радити најбрже могуће како би остали у Србији, напоменуо је Вучић наводећи да ће 100 милиона евра бити уложено у предузетништво, како би се дао нови подстицај јачању приватне иницијативе и приватног сектора.

За енергетику је планирано 500 милиона евра, а велика улагања биће и у туризму од здравственог до водног туризма, који обухвата пумпе на води, пристане, марине…

Такође, предвиђа се додатно улагање и у пољопривреду, тако да ће бити још повољнији услови за машине, улагање у наводњавање, иригацију…

Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије. Предвиђено је улагање у изградњу концертне дворане за Филхармонију, измештање музеја Николе Тесле који ће служити на понос Србији, као и друге садржаје, најавио је Вучић.

Он је за 18. август најавио отварање ауто пута који ће добити име по Милошу Обреновићу.

Такав пут у западној Србији отвара се после 74 године и да је у њега било уложено много новца, енергије, рада, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 8. 2019)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!