fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

ЗИКА ВИРУС: Прво у природу пусте ГМО комарце, заразе свет вирусом па га онда лече од истог (фото)

0
(0)

Свјетска здравствена организација објавила је да ће сазвати хитан случај одбор под међународним здравственим прописима у понедјељак, 1. вељаче, у свези с Зика вирусом који се ‘експлозивно’ шири диљем Америке.


Вирус наводно има потенцијал доћи до размјера пандемије – широм свијета, пише Инфоwарс.

Али разумијевање зашто се догодило избијање вируса је битно да га се сузбије.

Свјетска здравствена организација (ЗСО) је изјавила:

Узрочни однос између Зика заразе вирусом и порођајних малформација и неуролошких синдрома … јако је сумњива. Ова веза је нагло промијенила профил ризика Зика вируса, од благе пријетње до оне алармантних размјера.

WХО је дубоко забринут због овог брзог развоја ситуације због 4 главна разлога: могућег инфекције које као посљедицу имају урођене малформације и неуролошке синдроме; потенцијал за даљње ширење у међународним размјерима обзиром на широку географску дистрибуција комараца; недостатак имунитета становништва у ново погођеним подручјима; и непостојање цјепива, одређених третмана и брзих дијагностичких тестова

Разина забринутости је висока, као и разина неизвјесности.

Зика вирус је наизглед експлодирао ниоткуда. Иако је први пут откривен 1947. године, случајеви су само спорадично се догађали диљем Африке и јужне Азије.

У 2007. години, први случај је забиљежен на Пацифику. У 2013. години, избијање малих епидемија и појединачних случајева је службено документирано у Африци и западном Пацифику.

Зика се такођер почео појављивати у Јужној Америци у свибњу 2015. године, када је Бразил пријавио свој први случај вируса Зика – а ситуација се драматично промијенила.

Бразил се сада сматра епицентром избијања Зика вируса, која се подудара с најмање 4.000 извјешћа беба рођених са микроцефалијом, само од листопада.

zika-virus-mapa (1)

Приликом испитивања нагло растућег потенцијала пандемије, потребно је оставити камен непреврнут ради могућих рјешења, као и у будућој превенцији, но ту се још један значајан догађај десио 2015.

Компанија Оxитец је прва представла своју велику, генетски модифицирану фарму комараца у Бразилу у српњу 2012. године, с циљем смањења “учесталост денга грознице”, извијестио је Тхе Дисеасе Даилy.

Денга грозницу преносе ти исти Аедес комараци који преносе и Зика вирус – и иако они “не могу летјети више од 400 метара”, WХО је изјавила: “Они могу нехотице бити пренесени уз помоћ људи с једног мјеста на друго.”

До српња 2015. године, недуго након што су ГМ комарци пуштени у дивљину у мјесту Јуазеиро, Бразилу, Оxитец је поносно објавила да “успјешно контролира Аедес аегyпти комарце који шире денга грозницу, Цхикунгунyа и Зика вирус, смањујући циљану популацију за више од 90%.”

Иако то можда звучи као запањујући успјех – и, вјеројатно, је био – ту је заправо алармантан ствар о којој требате размишљати.

Природа, која проналази начин – и напор за контролу Денга, Зика и других вируса, чини се да се драматично освећује.

Јуазеиро Бразил – мјесто гдје генетски модифицирани комарци – прво пуштени у дивљину.

Карта приказује концентрацију обољелих случајева микроцефалијом у Бразилу.

Посебни сој Оxитец ГМ комараца, ОX513А, генетски промијењен тако да велика већина њихових потомака умире прије него што сазрију – иако је др Рицарда Стеинбрецхер објавила забринутост у извјешћу у рујну 2010. године о томе да је позната стопа преживљавања тих комараца ипак 3-4%, а не 0% како су знанственици рекли.

Ти генетски модифицирани комарци служе за контролу дивљих популација потенцијално опасних комараца који носе болести на врло специфичан начин.

Само мушки модифицирани Аедес комарци су требали бити пуштени у дивљину – као и они који ће се парити са својим непромијењеним женских колегицама из природе. Након што су потомци произведени, модифицирани, знанственици су требали задати “ударац” и убити ту личинке прије него што досегну доб за узгој Али постоји проблем.

Према некласифицираним документима из одбора Управе за трговину и пољопривреду за пољопривреду из вељаче 2015. Бразил је трећи по величини у “глобалњ антимикробној потрошњи хране за животиње” – значи, Бразил је трећи у свијету по кориштењу тетрациклина у својој храни Животиње.

Студији Америчког друштва за агрономију “Процјенио је се око 75% антибиотика не апсорбира у животиње и излучује се у отпад.”

Један од антибиотика (или антимикробика) посебно наведен у том извјештају због своје отпорности и дјеловање на околиш је тетрациклин.

У ствари, повјерљива интерна Оxитец документација је открила у 2012. години, да стопа преживљавања комараца може бити висока чак до 15% – чак и уз ниску разину тетрациклина у околишу.

Познато је да се тетрациклин рутински користи за спрјечавање инфекције у кокоши, а посебно код јефтине пилетине која се користи као животињска хране.

Пилетина је топлински обрађена прије упорабе, но то не уклања сав тетрациклин. То би значило да мала количина тетрациклина долази из хране до личинки комараца, потискујући [ГМ дизајниран] смртоносни сустав.

Као WХО наводи у приопћењу, “очекивана стања повезана с овогодишњим Ел Нино временским узорком довест ће до повећања популације комараца увелике у многим подручјима.”

Успут, предсједник Обама позвао на масивни напор при истраживању и развоју цјепива за Зика вирус, јер тренутно цјепиво не постоји.

Бразил је сада већ регрутирао око 200.000 војника у борби против пирења вируса.

Аедес комарци су наводно већ уочени у Великој Британији, иронично зар не, а зашто?

ГМ комарце је створила компанија Оxитец, британска твртка коју је недавно купио Интреxон, твртка синтетске биологије са сједиштем у Марyланду.

Твртка је приопћила недавно да је пустила у околиш ГМ комарце у дијеловима Бразила и Кајманским отоцима у борби против денга грознице.

Е сада се присјетите Еболе, и доћи ћете до закључка да иде нови круг, круг игре елите, масовних медија, и фармацеутских компанија…. и нови круг страха!

превео:НСП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отров стиже испод жита?

5 (1) Једни у клин други у плочу… Тако на недавно усвојене измене Закона о …

Ухапшен бивши председник Бразила

0 (0) Бразилска полиција је привела бившег председника Мишела Темера у оквиру антикорупцијске истраге, преноси …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *