Зима на дрва 35.000 РСД, на струју 130.000

0
(0)

Београд — Поједини енергенти у односу на лане поскупели. Угаљ скупљи до 25 процената, више новца за загревање на ТА пећи, пала цена гаса.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић највио је да ће тражити нов начин наплате електричне енергије. Упозорава да је поскупљење од 3,8 одсто „нови данак и инфлаторни удар неефикасне економске политике Владе“, па се залаже да у наредних десет година наплата електричне енергије буде сразмерна примањима. За социјално угрожена домаћинства и оне са минималним зарадама и пензијама требало би да буде – бесплатна, за оне са просечном зарадом социјална категорија, док за оне који месечно троше на хиљаде киловата загревајући виле, гараже, подруме и базене „крајње тржишна“.
Домаћинства ће се и ове грејне сезоне најповољније грејати на дрва. Цена овог енергента није се битније променила, па за шест месеци треба издвојити од 30.000 до 35.000 динара за просечан стан или кућу од 60 квадрата.

Издаци за друге енергенте у односу на прошлу годину ипак су варирали. Потрошачи који ће се грејати на струју мораће да дају од 2.000 динара у сезони више, јер киловати поскупљују од октобра, док ће они који троше гас плаћати и до 15 одсто повољније него лане, пишу Вечерње новости.

Стоваришта на лагеру имају букву, храст, багрем, који коштају око 4.800 динара по квадратном метру. У унутрашњости се превоз не наплаћује додатно, али са већом раздаљином и то треба узети у обзир. Трошак за транспорт је око 1.000 динара.

“Цене дрва се нису мењале, па је то и даље најјефтиније гориво за грејање. Са друге стране, дошло је до варирања у цени струје, која је поскупела, и гаса, који је два пута појефтинио од прошле грејне сезоне”, каже Љубо Мачић, директор Агенције за енергетику.

Струја ће тако потрошачима који се греју на њу однети из џепа до 10.000 динара месечно у просеку. Рачуница Агенције за прошлу годину је била 45.000 динара за сезону, ако се ТА пећи укључују само ноћу и ако се нове и високо квалитетне, али и до 65.000 динара за старе уређаје и укључивање током дана.

Са поскупљењем струје од 3,8 одсто, рачуни ће се повећати, али не толико као прошле године, када је електрична енергија „отишла“ за 12 одсто.

Гас ће домаћинства, пак, изаћи мање. У односу на прошлу сезону, трошкови ће бити мањи од 5.000 до 7.000 динара за шест месеци.

Угаљ је од августа скупљи од десет до 25 одсто за стоваришта, којима је ЕПС за толико подигао цене. То се већ сада одражава на пословање стоваришта, где већина грађана пазари овај енергент. Уместо досадашњих 7.000 динара са превозом, „колубара“ се продаје до 7.900 динара, док се сушена варијанта нуди и до 13.900 динара по тони.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе лож-уље, пропан бутан гас и електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање. Последњима ће са поскупљењем киловата, рачун додатно отићи на горе. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају да издвоје 149.000 за лож-уље, 134.000 за пропан бутан гас, односно до 130.000 динара за електричну енергију.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо троши струју на Јовањици? Планатажа марихуане затворена, рачуни за струју расту

5 (2) Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Предрага Kолувије власника плантаже “Јовањица” на којој је …

Ипак камата на рачунима за струју

5 (22) Грађанима, уколико касне са плаћањем рачуна током ванредног стања, нећемо обрачунавати камате, а …

Један коментар

  1. Taj koji potroši 35k na drva za sezonu za stan od 60m2 se ne odvaja od jorgana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend