Србија: „Странци на 250 локација траже злато, бакар, нафту,…“

0
(0)

Београд — Србија је од 2014. до почетка фебруара ове године наплатила више од 12 милијарди динара накнаде за коришћење минералних сировина, кажу у ресорном Министарству.

Државни секретар за рударство Синиша Танацковић је изјавио да то представља велики искорак у односу на ранији период.

„Нови закон о рударству и геолошким истраживањима, који је уз помоћ Грас групе направљен много бољим него што је био, омогућио нам је да отворимо широм врата инвеститорима“, рекао је Танацковић на међународној конференцији о минералним ресурсима „Покретачка снага привредног развоја Србије“.

Истичући да Србија спада у земље са разнородним и, са аспекта резерви, релативно богатим минералним сировинама, он је је прецизирао да имамо више од 2.000 различитих рударских појава, лежишта метала, неметала, индустријских минерала, угља, нафте и других геолошких ресурса.

„Тренутно у Србији имамо више од 250 експлоатационих поља где се врши експолоатација од злата, бакра, па до нафте и кречњака. Имамо више од 90 истражних поља, али и преко 120 захтева за нова истражна поља, што је један велики искорак у односу на прошлу и претпрошлу годину“, навео је Танацковић.

Према његовим речима, тренутно је у изради 10 правилника из области рударства и геологије, који ће, како се очекује, ући у примену у првој половини 2017. године, и који су много савременији и у складу са светским стандардима.

„Радимо и правилник за израду лиценци, тако да и рудари једном добију лиценце, да се зна ко има право шта да ради“, истакао је државни секретар.

Такође је рекао да Министарство рударства и енергетике очекује да добије оверу рудних резерви од компаније Рио Тинто, затим оверу резерви код Бора, као и од Балкан Голда у Ибарским рудницима борних минерала.

„Већ имамо оверене резерве Метал Фера на подручју Великог Мајдана, Љубовије, Лознице, и од све четири компаније очекујем да ће у најскорије време отворити руднике, односно поднети захтеве за експолатацију“, поручио је Танацковић.

Оцењујући да је у претходном периоду урађена квалитетна приватизација одређеног броја рудника, пре свега рудника „Рудник Велики Мајдан“, Танацковић је најавио да се у 2017. очекује искорак у том смислу и према РТБ Бору и као и реаорганизација рудника с подземном експолатацијом угља Ресавица.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Један коментар

  1. “Инвеститори“ = Пљачкаши
    Стока за сићу распродаће све.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend