ЗЛАТНО ДОБА Пола милиона Срба преживљава са 12.286 динара месечно

ЗЛАТНО ДОБА Пола милиона Срба преживљава са 12.286 динара месечно

За време пандемије, Србија бележи пад незапослености на девет одсто у односу на годину дана раније, када је износила 10,4 одсто, истакла је директорка фондације Центар за демократију Наташа Вучковић. Она је навела да око пола милиона становника живи са примањима до 12.286 динара.

Вучковић је, у серијалу Европског покрета у Србији „Србија у доба короне – чињенице и достигнућа“, навела да је међу незапосленима ипак велики број младих људи, скоро четвртина њих између 15 и 24 године старости, преноси 021.рс.

У прошлој години је, међутим, порастао број неактивних за око један одсто, па их је било 2.712.800, рекла је Вучковић и додаје да је просечна зарада у нето износу била 62.280 динара, али да медијална нето зарада показује реалнију слику и износи 47.682 динара.

За време пандемије повећана је минимална цена рада која износи 32.000 динара за месец са највећим бројем радних сати.

– Око пола милиона грађана Србије живи испод линије такозваног апсолутног сиромаштва и има примања до 12.286 динара, док четвртина грађана живи испод линије релативног сиромаштва са примањима од 19.380 динара – указала је Вучковић.

Релативно сиромаштво подразумева националну дефиницију сиромаштва која се примењује у процесу приступања Европској унији и Србија се налази на другом месту од свих земаља у којима се сиромаштво мери по тој методологији.

„Србија у доба короне – чињенице и достигнућа“ је пројекат Европског покрета у Србији који подржава Министарство иностраних послова Немачке, наводи се у саопштењу.

021.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?

Kоја је улога Зоране Михајловић и њеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији?

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да министарство које води није издало ниједно …

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су кроз најновију историју преговарачи и комунисти мењали границу Косова. Ни у једном историјском …

3 Коментара

  1. To vam je dao Vucic i njegova kamarila. Zivite kao u Africi osim kriminalaca i dilera.

  2. Милан Топлица

    Хоћу и ја 12 000, хоћу и ја да лепо живим !

  3. Da, postali smo pobednici, pobedili smo samih sebe. ΛV zaboravio da četvrtina stanovništva Srbije je na ivici siromaštva, troši dnevno do jednog dolara (pola miliona stanovnika živi sa primanjima od 12.286 dinara, a 25% stanovništva ima mesečna primanja od 19.380 dinara). Sa platom od 555 evra, opet smo tamo gde smo bili, među najsiromašnijih u Evropi. Plate su tu gde su, a penzionere je ojadio punih četiri godine i milion penzionera prima penziju ispod 20.000 dinara. Penzioner sa tom penzijom šta može da uradi, da plati komunalije, da kupi garderobu, a šta mu ostaje za hranu. Neka se uči na gladovanje. Uslovi življenja su toliko dobri da za prvih četiri meseca (januar’april) 2021. godine rođeno je18.894 dece, a u isto vreme umrli 46.194 ljudi, a svake godine zemlju napuste 60.000 uglavnom mladih. Čudi me kako postadosmo šampioni Evrope po ekonomskog prosperiteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *