Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

НА јучерашњој седници Надзорног одбора Електропривреде Србије, током дискусије о изградњи термоелетране “Колубара Б”, сви чланови овог тела изразили су подршку захтевима које су на протестном скупу у Каленићу у понедељак изнели запослени у “Колубари”, “Костолцу” и термоелектранама, сазнају “Новости”.

Подсетимо, они су на збору захтевали да се стави ван снаге стратегија, према којој би до 2030. године требало да буде обустављена експлоатација угља са површинских копова “Колубаре” и “Костолца” и да се настави градња “Колубаре Б”. За споран рок у стратегији сазнало се из писма које је Министарство упутило Надзорном одбору ЕПС.

У допису је затражено да до 2030. престане прозводња струје из тог енергента, као и да се новац преусмери у обновљиве изворе енергије и прекине са инвестиционим плановима, што би обухватило и престанак изградње термоелектране “Колубара Б”.

– Ово је једно велико непознавање Електропривреде Србије, и из тог разлога ми не одустајемо од наших захтева, односно тражимо наставак градње ТЕ “Колубара Б”, брисање стратегије о гашењу рударских и термо капацитета 2021 – 2030. године, као и смену министарке Михајловић. Као што је свим грађанима Републике Србије доказала, више пута, госпођа Михајловић не ради у интересу грађана Србије већ искључиво у интересу увозних лобија – закључио је Ранковић.

Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

Фото: ЕПС

Министарка енергетике Зорана Михајловић јуче, дан након протеста рудара, састала се са представницима синдиката ЕПС и поручила да неће бити гашења електрана и да ће се формирати савет у Влади који ће правити план за термокапацитете до 2050. С друге стране, из синдикалне организације Рударског басена “Колубара” кажу да их министарка није позвала на разговор и поручују јој да се састаје са нелегалним председником синдиката ЕПС који је на збору рудара у понедељак смењен. Како наглашавају, једино верују Влади Србије и председнику Александру Вучићу са којим су затражили хитан састанак.

– Од министарке ништа не очекујемо, њој не верујемо и зато смо тражили њену смену – наглашава Ранковић. – Имамо поверење само у Владу и председника Александра Вучића који је за површински коп “Радљево” казао да се отвара баш због електране “Колубара Б”.

Он наводи да је на збору тражио да га прими министарка Михајловић, као и да га она није позвала на састанак.

Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

Фото: Б. Пузовић

– Касно ноћу ми је стигао мејл од синдиката ЕПС у вези са састанком – наводи наш саговорник. – На челу тог синдиката је Милан Ђорђевић, нелегални представник који је у понедељак смењен на збору. Уместо да зове нас легалне представнике, она шурује са нелегалним.

Министарка Михајловић је јуче рекла да је заједнички циљ државе, ЕПС и синдиката да то буде снажно, модерно и успешно предузеће. Поводом изградње термоелектране “Колубара Б”, она наводи да је став Министарства да се одлуке у вези са новим инвестицијама морају доносити заједнички и да је потребан план шта ће се радити у енергетици у наредних 20 и 30 година.

Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

Фото: Б. Пузовић

Зорана Михајловић

– Формираћемо савет у Влади који ће радити на плану термокапацитета до 2050. године – истакла је министарка. – У том савету ће бити представници више министарстава, рударства и енергетике, финансија и заштите животне средине, ЕПС и њиховог синдиката. Није главно питање да ли ће се градити одређени нови капацитети, него шта је оправдано у овој ситуацији, да ли треба да се ангажујемо у ревитализацији постојећих електрана.

Председник Синдиката ЕПС Милан Ђорђевић, коме је на протесту у понедељак изгласано неповерење, рекао је да је много инсинуација и манипулација пратило овај скуп и да је он злоупотребљен да би се затражила смена министарке и руководилаца синдиката. Из Министарства су саопштили да је на састанак био позван и председник Синдиката “Колубара”, који се, као наводе, није одазвао на позив.

Зорана Михајловић по свему судећи неће још дуго бити министарка

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Александар Вучић

ВУЧИЋ: “КОЛУБАРА” СРЦЕ ЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА

ТОКОМ протестног збора у понедељак истакнутно је да термоелектрана “Колубара Б” треба да буде изграђена, јер је до сада у њу уложено 350 милиона евра и зато што би била најекономичнија, јер се наслања на нови угљенокоп “Радљево”. Председник Александар Вучић прошле године је приликом обиласка тог копа рекао да ће он обезбедити угаљ за наредних 60 година, као и да је рударски басен “Колубара” срце енергетског система и српске економије. Рударима је поручио да имају сигуран посао и да неће бити отказа. Он је тада истакао и да сви користимо струју, а не питамо се ко ради како бисмо је имали.

ТЕ “Б” ИСПЛАНИРАНА ОСАМДЕСЕТИХ

ГРАДЊА термоелектране “Колубара Б” у Каленићу код Уба започета је осамдесетих година прошлог века. Било је планирано да Електропривреда Србије у сарадњи са кинеским партнером, на основу међудржавног споразума Србије и Кине, заврши тај пројекат, са једним блоком снаге око 3.250 мегавата. У марту, прошле године, ЕПС је потписао уговор са кинеском фирмом “Пауер Чајна” за завршетак изградње “Колубаре Б”.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Представници неколико приватних фирми, које послују са Електропривредом Србије, упутили су писмо председнику Александру Вучићу …

Проверити сваки потпис Брнабићке и Вучића на свим документима везаним за Рио Тинто!

Проверити сваки потпис Брнабићке и Вучића на свим документима везаним за Рио Тинто!

И том лоповском и издајничком олошу спремити простор у затвору. Прво да уживају који месец …

Један коментар

  1. Ovu osobu prvo treba dobro ispitati, utvrditi poreklo imovine koju je stekla od momenta na vlasti-kakou zemlji tako i inostranstvu, a zatim u slucaju da se nadju nepravilnosti SVE KONFISKOVATI !!!!
    Sto se nje same tice prvo dozivotna pa cemo onda da vidimo sta dalje sa njom….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *