Зрењанин: Чувена бегејска вода сада опасна по живот

0
(0)

ЗРЕЊАНИН – Од воде из Бегеја некада се кувала чувена банатска супа! Сада је река толико загађена да је по живот опасно бити у њеној близини у летњим данима када се заустави протицање, а несносни смрад почне да се шири градом.

Парадокс је да се међу бројним загађивачима Бегеја истиче град Зрењанин! Река је претворена у отворени канализациони систем, а и ЈКП „Водовод и канализација“ све санитарне и технолошке отпадне воде испушта у њу без пречишћавања.

Према информацији Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој, међу малобројним индустријским постројењима у Зрењанину, која спроводе пречишћавање отпадних вода пре испуштања у Бегеј су уљара „Дијамант“, „Беохемија-Инхем“ и ТЕ-ТО. Много је више оних који у Бегеј испуштају своје непречишћене отпадне воде и доприносе загађењу реке.

На пример, фабрика за рециклажу животињских трупла и животињског отпада „Прекон“ (бивша кафилерија) отпадне воде испушта у Александровачки канал, а оне затим завршавају у Бегеју. Исто ради и фабрика за прераду кожа „Дафар“. Без пречишћавања, а директно у Бегеј отпадне воде испушта „Млекопродукт“. Занимљиво је да су ове две последње фирме у власништву мултинационалних компанија из Француске и Италије. Оне без устезања код нас организују производњу не марећи много за еколошке стандарде, који би их у ЕУ сигурно енергично спутали…
ТРЕТМАН ДИРЕКТОР ЈП Дирекција за изградњу и уређење Зрењанина Горан Краварушић каже да је одређена и локација, на којој ће се налазити постројење за третман отпадних вода. То је на излазу из града, између магистралног пута Зрењанин-Београд и Бегеја, на површини од 6,5 хектара.

Постоји и више „дивљих“ испуста који немилосрдно загађују Бегеј, а инспекције нигде нема или се вади да нема пара за скупе анализе… С друге стране, због одсуства пловне зоне уз водоток, моћ самопречишћавања Бегеја изузетно је мала. У кориту реке већ деценијама таложи се опасан муљ. Стручњаци факултета за хемију, са новосадског Универзитета, утврдили су да је седимент Бегеја загађен бројним тешким металима, чак да је радиоактиван!

Др Слободан Пузовић, покрајински секретар за заштиту животне средине, отворено износи бојазан да ће грађани Зрењанина и у будућности имати проблема са отпадним водама и загађењем Бегеја. Наводи да републички прописи и уредба Владе о граничним вредностима емисије загађујућих материја (из 2011), налажу мере усклађивања до 2030, односно 2045.

– То значи да загађивачи немају обавезу да прекину загађивање Бегеја у наредним деценијама, већ само морају да израде план за редукцију загађења до наведених крајњих година – истиче Пузовић, који сматра да је потребно нешто урадити на промени закона и санкционисању загађивача, како би се заштитила животна средина и здравље становништва.

Да локална самоуправа жели да спречи загађење Бегеја, сведочи најава израде студије изводљивости за пројекат сакупљања и третмана отпадних вода у Зрењанину, који ће претходити изградњи постројења за пречишћавање.

– Израду студије, бесповратним средствима од 18,6 милиона евра, финансира ЕУ. Документ би требало да буде припремљен до средине 2014. године. Како је реч о комплексном пројекту, реализација подразумева период од најмање пет до седам година – каже мр Иван Бошњак, градоначелник Зрењанина.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кон: Хитна вакцинација биће расписана брзо

3.1 (8) „Имамо Национални институт за имунизацију то је ново тело које ће бити задужено …

“Загађеност ваздуха други узрок смртности у Зрењанину”

5 (2) Представник зрењанинске неформалне групе „Стоп кафилерији“ Гојкан Стојиновић изјавио је да су према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend