Православље

1030. годишњицa крштења Русије (видео)

У руској престоници одржава се обележавање посвећено 1030. годишњици крштења Русије. Главна прослава се одржава у Саборном храму Кремља, где се по први пут у савременој историји обавља литургија. Литургију предводе патријарх Москве и све Русије Кирил и патријарх Александријски и Африке Теодор II.

Руски председник Владимир Путин такође учествује на прослави. Како је рекао прес-секретар патријарха Кирила, свештеник Александар Волков, одлука да се обележавање одржи у Саборном храну је због чињенице да се окупити велики број парохијана из Московскске области, те да мора да буде места за свакога.

“Очекујемо неколико хиљада људи овде”, рекао је свештеник. Прослави у Москви присуствују представници антиохијске, јерусалимске, грузијске, српске, бугарске, кипарске, пољске и албанске, чешке и словачке цркве.

Празник крштења Русије прославља се на празник Светог Владимира, када је 988 године древна Русија усвојила хришћанску веру.

Восток.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!