5 најбољих намирница и зачинских биљака које чисте крв

5 најбољих намирница и зачинских биљака које чисте крв

Широк спектар токсина и хемикалија се скупи у нашем крвотоку током дана. Међутим, наше тело има свој систем за детоксикацију који чисте нашу крв. Ипак, помоћу ових 15 намирница, које можете пронаћи на свакој пијаци, помоћи ћете вашем телу да очисти вашу крв. Уврстите их у свој јеловник, док су доступне свеже.

Бели лук

Свеж бели лук је богат сумпором, есенцијалним минералом који помаже телу да се ослободи токсина. Стимулише јетру у производњи ензима који филтрирају токсине из крвотока. Поврх свега, бели лук облаже црева, те подстиче стварање корисних бактерија.

Маслачак

Препун је антиоксиданата који елиминишу токсине из дигестивног тракта. Чај корена маслачка утиче на лучење ензима из јетре и панкреаса који на тај начин повлаче отрове из крви. Маслачак је деценијама помоћна супстанца која се користи код лечења јетре.

Јабуке

Витамини, минерали и влакна- све на једном месту. Једињења из јабуке помажу стварање жучи. Пектин влакна везују за себе масти и тешке метале који су доспели у крв.

Цвекла

На први поглед је све јасно. Цвекла је најбољи пријатељ људског крвотока. Заувек.

Першунов лист

Першун ради као диуретик и помаже бубрезима да филтрирају нечистоће кроз урин.

Шаргарепа

Глутатион је састојак шаргарепе који се губи кувањем. А он је одговоран за чишћење јетре. Веома одговоран задатак, уколико се зна да је јетра својеврсни филтер. Шаргарепа, као чистач чистача у нашем телу, треба да се једе свежа, јер је тад максимална искористљивост глутатиона.

Зелениш

Једите све што је зелено. Тезге на пијацама су препуне младог спанаћа, блитве, грашка, бураније, салате, тиквица, прокеља, шпаргли, келерабе. Зелено поврће је богато влакнима, а она нам помажу у регулисању варења и лучењу желудачне киселине. Зелено, волим те, зелено.

Лимун

Лимун активира јетру у стварању ензима. Довољно је сваког јутра попити један цеђени лимун са чашом млаке воде да би се тело алкалисало и ослободило ензиме за претварање токсина у хидросолубилна једињења, која се лако уклањају кроз урин.

Ланено семе

Млевено ланено семе чисти крв од шећера. Током топлих дана, ово је веома важно, због убрзаног губитка течности, као последице знојења. Поврх свега, лан је богат влакнима, па регулише варење.

Тумерик

Краљ зачина се кристи у ајувердској медицини за чишћење јетре и код дигестивних проблема. Куркумин, један од активних састојака тумерика је одговоран за убрзану детоксикацију.

Босиљак

Одличан код упалних процеса, помаже у стварању погодне цревне флоре.

Боровнице

Боровнице су једна од најлековитих намирница на планети. Антиоксиданти елиминишу слободне радикале и на тај начин боровнице најефектније чисте вашу крв.

Авокадо

Одличан за целокупно здравље. Исто као и шаргарепа, богат је глутатионом који директно утиче на рад јетре.

Коријандер

Ова зачинска биљка везује за себе живу и остале тешке метале, које унесемо кроз храну. Веома је присутна у азијској кухињи јер ослобађа гасове који се таложе у цревима, као последица коришћења бобичастог поврћа (пасуља, сочива, боба).

Вода

Најбољи начин да одржавате тело у балансу јесте да пијете довољно воде.

Пасарела

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Нашу крв бацамо, туђу увозимо!

Нашу крв бацамо, туђу увозимо!

Према сазнањима Хуманитарног удружења добровољних давалаца крви из Новог Сада, Србија годишње потроши 30 милиона …

Крв и тло (Рађање Европе народа)

Крв и тло (Рађање Европе народа)

Зимска идила, јануар 2016. Србија спава. Светске берзе падају, нова економска глобална криза наилази као …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *