fbpx

60% јавности и 80% лекара сматра да фармацеутске компаније лажу о здравственим достигнућима медицинских истраживања

0
(0)

Компаније лекова не желе да чују најновије резултате анкете коју је спровела Академија медицинских наука. Истраживање је показало да је 63 одсто јавности и 82 одсто доктора опште праксе сада скептично по питању тврдњи које изнесу медицинска истраживања.

Више људи сада верује у савет пријатеља по питању лека, док само трећина јавности верује у званично медицинско истраживање. Све више људи доводи у питање званичне студије које је изнела преварантска фармацеутска индустрија пише Мајк Адамс.

Скептицизам према савременој медицини расте. Безбедност великог броја лекова се сада доводи у питање, било да су то статини, антивирусни лекови, антациди, антибиотици, антидепресиви или вакцине. Како телевизија бомбардује јавност са рекламама за лекове и како интернет отвара врата за више истраживања и спекулација, пацијенти се боре да дешифрују оно што је најбоље за њихову конкренту ситуацију.

“Запањујуће је чути да само трећина јавности верује медицинском истраживању,“ рекао је аутор студије, професор Џон Тук, бивши председник Академије. “Са нашом старијом популацијом и све софистициранијим третманима који су на располагању, морамо да делујемо сада како бисмо пацијентима пружили јасније и корисније информације о лековима које узимају.“

Академија медицинских наука сада позива НХС да објави детаљније информације о ризицима и нежељеним ефектима лекова. Они такође позивају докторе опште праксе да проводе више времена са старијим пацијентима како би разговарали о проблемима.

Ова анкета је дата 2.041 особи из јавности и 1.013 доктора опште праксе. У тој анкет, 82 одсто лекара опште праксе сматра да су медицинска истраживања пристрасна и да обједињују ефикасност нових лекова. Није потрошено довољно времена на то да се утврди да ли ће третман, процедура или лек задовољити потребе појединца и на кратком и дугорочном периоду. Лекови се често преписују на брзину, што доводи до даљих проблема.

Неки лекови су превише похваљени, а заправо оптерећују пацијенте са озбиљнијим проблемима. Лекови намењени лечењу депресије могу изазвати самоубилачке мисли. Статини, намењени за контролу нивоа холестерола код пацијента, у крајњој линији доводе до повећаног ризика за деменцију и дијабетес типа 2.

Терапија замене хормона може помоћи женама у менопаузи, али сада је повезана са раком дојке. Вакцине, намењене за контролу једног патогена, могу превише оптеретити имунолошки систем код мале деце, повећавајући ризик детета за секундарне инфекције, алергије и неуролошке поремећаје.

Антациди, намењени за контролу киселог рефлукса, ометају способност организма да асимилује хранљиве материје, што доводи до свих врста здравствених проблема. Ти поблеми су потцењени од стране компанија лекова и то је разлог зашто људи сваким даном све мање верују фармацеутској индустрији.

Заиста је потребно да се спроведе независна поновна анализа на свим лековима, а информације треба да буду доступне медицинским професионалцима широм света. Када је БМП спровела независну поновну анализу за антидепресив пароксетин, начињени су нови закључни који тврде да пароксетин није био ништа ефикаснији од плацеба и да је изазвао самоубилачке мисли код 12 од 93 деце која су узимала тај лек.

Људи су уморни од тога да их варају, и уместо тога се окрећу породици и пријатељима који су имали право искуство по питању здравствених проблема и нежељених ефеката лекова. Добар лекар преписује лек као крајње средство.

Заиста добар лекар помаже пацијентима да им уопште и не треба лек. Ако постоји време за лечење, како пацијенти могу бити толико сигурни шта је исправно  за њих, ако медицинске студије наставе да лажу и обмањују их?

Wебтрибуне.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Број умрлих и заражених од короне вишеструко већи од званично саопштеног

4.8 (4) Више од 630 мртвих од короне у Србији, највеће потенцијално заташкавање броја мртвих …

Ви из ЕУ би коначно могли да нађете неког другог да зајебавате!

5 (2) Сутрашњи видео сусрет лидера са Западног Балкана и Европске уније ће потврдити да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *