Хелм

Свуда терористи пореклом из БиХ

ПРИЈЕДОР – Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је у недељу да је очигледно да у било којем терористичком акту било где у свету у последње време има људи који су пореклом из БиХ.

Лукач је истакао да случај хапшења шест особа пореклом из БиХ у Америци због сумње да су слали новац и оружје Исламској држави, нажалост, потврђује још једном да се на БиХ, када је реч о тероризму и екстремизму, мора обратити посебна пажња.

– И ми морамо на овом простору да обратимо пажњу и дигнемо готовост на највећи могући ниво да бисмо се убудуће носили са таквим стварима и да бисмо спречили на нашем простору угрожавање грађана и имовине – рекао је Лукач новинарима у Приједору.

Он је рекао да је МУП РС упознато са хапшењем шест држављана БиХ у Америци, али да није упознато са детаљима.

ТРИ ВРСТЕ ОПАСНОСТИ

МЕЈЕР је истакао да је опасност од присуства Исламске државе у БиХ трослојна. Када је реч о БиХ, прва опасност од Исламске државе су, како наводи Мајер, напади на мете у БиХ, друга је да буде транзитна организација за оружје, новац и људе из Европе на Блиски исток и трећа опасност је да буде привлачна за муслимане у БиХ који су разочарани сиромаштвом и великом стопом незапослености у БиХ.

“Вероватно су њихове полицијске агенције и безбедносне службе то дуже време пратиле, дошле до сазнања и извеле хапшења”, казао је Лукач и додао да се, нажалост, било на источној или на западној страни света појављују људи који покушавају или извршавају терористичке акте.

Министарство правде САД саопштило је, иначе, да је шест особа пореклом из БиХ ухапшено због сумње да су слали новац и оружје Исламској држави, а сви су оптужени за заверу и финансирање терориста.

Иначе, амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је Срни да је присуство Исламске државе у БиХ веома опасно, јер је то брутална, злочиначка организација где год да делује.

Мејер је истакао да није изненађен што су држављани БиХ ухапшени у САД због повезаности са ИД.

– Исламска држава све више има међународни домет – истакао је Мејер, бивши професор вашингтонског Универзитета за националну одбрану и бивши високи службеник агенције ЦИА за Балкан.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Znaci ovako : Ameri su uhvatili sest muslimana iz B i H . zbog “finansijske pomoci ” Islamskoj drzavi !?
    E , da ! Islamsku drzavu kao i sve ostale teroristicke organizacije ,stvorila je CIA. i jos neke organizacije iz S.A.D. tako da samo oni imaju pravo da ih finansiraju ili da im uskrate sredstva ako ne ispune zahteve !?
    Pa ko hoce da ih finansira ? To moze da ucini preko tih Americkih organizacija ! Nikako samostalno ! Jer u tom slucaju te teroristcke organizacije mogu da se osamostale !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!