Србија

Туга обичног Србина: Чува фабрику, ради на пијаци, а сан му је да се ожени

Иван Срећковић (41) из Краљева, чувар у Фабрици вагона Краљево (ФВК), због веома тешке ситуације у којој се налази некадашњи краљевачки гигант, приморан је да сваког дана ради и на пијаци за дневницу од 600 динара и један оброк, а каже да би волео да се ожени и да би му то био највећи успех у животу.

Радницима се дугује више од 20 плата, фабрика скоро и да не ради последњих година, радници су у штрајку, али зграда мора да се чува и због тога су Срећовић и остали чувари у обавези да раде пуно радно време, иако не знају када ће и колико бити плаћени.

– Радим на пијаци од 7.30 до 15.30 сати, на отвореном, по киши и снегу, јер морам да зарадим, три дана продајем кромпир и семенски пасуљ, а онда један цео дан чувам фабрику. Месечно очитавам струју у мом селу Адрани, па зарадим и ту коју хиљаду – започиње своју тешку причу Срећковић.

Срећковић каже да га многи питају како издржава да ради толико, а он им увек одговара да га је мука на то натерала.
– Живот је такав да не може да се живи од ваздуха. Мени је било веома тешко када дођем кући из фабрике, а не донесем ништа, рачуни само стижу и нико нас не пита да ли имамо од чега да живимо. Да не радим на пијаци, не би ни за хлеб имао – каже Срећковић и пита да ли ће неко почети да брине о радницима како не би морали да раде по неколико послова да би преживели.

Он је због тешке материјалне ситуације, у којој се налази јер не прима плату у ФВК, остао да живи са својим родитељима и каже да му је најтеже што се никада није оженио.

– Волео бих да се поправи ова ситуација, да се оженим и оснујем породицу. То би био највећи успех у мом животу. Надам се да ћу да опстанем, а најважније је да човек има здравље, снагу и знање – каже Иван.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Е,мој Иване србине,па што се болан не ожени,шта чекаш?Немој да се изговараш лошим временима,зар после оних црних ратова ,1914″ и 1941″ наши преци нису били у неманштини и на згаришту па су опет имали јак дух и срчану вољу и рађали и множили се!?Глупо је да се данас неко изговара на то кад нико није без телевизора и мобилног телефона а и богме,аута…Други је узрок за то,лажемо сами себе,убили су у нама веру и наду, већини.Али Христос је победио смрт и васкрсао и нама дао да будемо победници са Њим, ако га волимо и поштујемо нисмо мртви и ништа нам смрт не може!
    Христос воскресе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!