Европа

Нови „услов“ Европске уније: Србија да прихвати да је Тесла – Хрват!

Никола Тесла је хрватски научник, значајан и по томе што је открио рендгенске снимке, стоји на страници кутка за учење званичног веб сајта Европске уније, на коме деца сазнају занимљивости о државама чланицама. Значи ли то да Србија мора да прихвати да је Тесла Хрват, иако је његово порекло српско, и да је и то услов и стандард интеграција.

Већ дуго, за хрватске власти, али добар део јавности те земље, Никола Тесла је не само хрватски научник, већ и Хрват. Као аргумент за такву тврдњу, користи се једно Теслино писмо у коме он наводи да се поноси својом хрватском домовином. Међутим, почетак реченице, ретко помињан међу онима који Теслу сматрају Хрватом јесте да се Тесла поноси и својим српским пореклом.

„Услов“ ЕУ, да је Тесла Хрват – кривотворење  је његовог порекла и осећаја

Према речима историчара Милана Гулића, ради се о куртоазном Теслином одговору на постављено питање, док промовисање Тесле као „познатог хрватског научника“ на званичној веб страници ЕУ наш саговорник назива „потпуно непотребним присвајањем и сврставањем Тесле у групацију којој он никако не припада“.

Нови „услов“ Европске уније: Србија да прихвати да је Тесла – Хрват!
© AFP 2020 / STRINGER
Теслина родна кућа у Смиљану код Госпића (лево), непосредно поред православног храма у коме је служио његов отац.

„Наравно, Никола Тесла јесте рођен у крајевима који данас припадају Републици Хрватској и, само по себи, не би било проблематично да га Хрватска у неку руку својата, јер Никола Тесла је научник светског калибра и такви људи припадају свима, па отуда и Хрватској“, каже он.

За Гулића је, међутим, проблематично то што се Теслина национална одредница често наводи као хрватска, што је кривотворење Теслиног порекла и његових осећаја.

„Исто је важно питање да ли су људи као што су Тесла и Милутин Миланковић једини прихватљиви за један део хрватске јавности. Хрватска би морала да буде начисто са тиме да ли су сви Срби рођени на том подручју њени грађани, да ли су потпуно равноправни? Уколико јесу, није спорно ни својатање Николе Тесле. Али, уколико све друге елиминишете и ту не мислим само на буквално истребљење из времена Другог светског рата,  већ уколико све друге не прихватате на тај начин, одакле вам право да то радите са Теслом и Миланковићем“, пита се Гулић.

И Тесла и Миланковић су људи светског калибра, научници који припадају целом свету, али треба бити начисто са тиме којег су порекла, а њихово порекло је несумњиво српско, додаје наш саговорник. У том смислу, својатање Тесле на начин да се он представља као Хрват и хрватски научник је погрешно и лицемерно.

И друге државе могле би да својатају Теслу

Представљање Тесле као хрватског научника на званичном веб сајту ЕУ, према Гулићевим речима, свакако има даљи утицај од тога када се тако нешто помиње само унутар Хрватске.

„Потребно је хладне главе покушати објаснити о чему се ради, које је његово порекло, који су људи који живе у селу одакле он потиче и, крајњем случају, увек инсистирати на томе да ти крајеви данас јесу Хрватска, али у то време, када је он рођен, била једна друга држава која више не постоји. Тај човек би могао да буде својатан и од неких других држава које су данас у ЕУ, али зна се ком је народу он ипак припадао“, каже Гулић.

Уосталом, додаје он, Музеј Николе Тесле један је од најпосећенијих музеја у Београду и странци који посећују главни град Србије добро су упознати са његовим пореклом.

Министар Вукосављевић: бестидно кроатизовање српског наслеђа

Поводом објављивања нетачних података о Николи Тесли на веб страници ЕУ реаговао је и српски министар за култутру и информисање Владан Вукосављевић.

„Са жаљењем констатујем да се ради о већ безброј пута понављаном фалсификату који се упорно натура из одређених кругова у Хрватској са циљем бестидног својатања и кроатизовања српског културноисторијског идентитета”, навео је он.

Према његовим речима, за посебно је жаљење што је „тај вирус ушао и на званичну интернет страницу ЕУ“, организације која се, према његовим речима, бар декларативно залаже за истинита историјска становишта и политику разумевања и међусобног уважавања држава и народа у Европи.

„Надам се да ће, уз извињење српском народу, ова непримерена грешка бити без одлагања исправљена и да ће бити створени услови да се историјски фалсификати више никад не појављују на званичним интернет страницама ЕУ, намењеним образовању људи свих узраста“, закључио је Вукосављевић.

Тесла је рођен у селу личком селу Смиљану, недалеко од Госпића у породици свештеника Српске православне цркве и, с обзиром да је већи део живота провео у САД, о њему се говори као о америчком научнику српског порекла.

У Хрватској се већ дуже време води кампања да се Тесла прогласи Хрватом, а своје председавање ЕУ у јануару ове године, Хрватска је почела кратким документарним филмом у коме је наглашено да је тесла хрватски научник.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!