Црна Гора

Прекрајање изборне воље у Црној Гори: Дневник пун – гласова за ДПС

ДА ДПС спрема изборну превару у недељу углас тврде лидери не само опозиције у Црној Гори, већ многи који знају за “послове” ове партије на бројним до сада одржаним изборима, посебно на референдуму о независности. Портал Bosnjaci.net “провалио” је спискове Бошњака Муслимана из Петњице, који су на раду у иностранству, којима је десетак активиста из завичаја требало да “среди” долазак у домовину и по 250 евра за глас за ДПС. Ствар је дошла до специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића, до кога ће вероватно, скраћеним путем стићи и председница Општине Гусиње Анела Чекић.

Наиме, подгорички “Дан” је објавио њен дневник, пред парламантарне и локалне изборе у том месту. Из њега је видљиво, да практично ни један грађанин овог места није био поштеђен притиска активиста ДПС, од оних на дну те лествице, па све до министара! Колико је Анела, по инструкцијама из централе била ажурна, види се и по томе што је свим студентима био обезбеђен превоз и дневница од по 30 евра, наравно за глас ДПС, а из дневника, чију аутентичност су потврдили из редакције “Дана”, види се да је посебан притисак на Гусињане и Плављане, али и студенте требало вршити преко амбасаде Црне Горе у Приштини. Иначе, конзул Црне Горе у Приштини је некадашњи Анелин колега из Плава Скендер Шаркиновић.

Председница Општине Гусиње, види се то из дневника, издаје налог да запослене у Пошти треба да зове правник и шеф ООДПС Рожаје Бећир Калач, а оне из Пореске управе саветник премијера Ђукановића Миодраг Радуновић.

Чекићева је предвидела и разговоре са власницима кладионица, маркета и посластичарница, како би они притискали запослене да дају глас ДПС, али и омиљену меру челника државе опробану до сада много пута да се породицама осуђеника обећа да ће они бити ослобођени.

Докле су се челници ДПС осилили у Црној Гори, види се и из тога да код начелника полиције треба “видети” како би се једном гласачу ДПС вратио пиштољ који му је одузет.

Део дневника, који је, како се види на ивици сваке странице, радни дневник функционера ДПС, посвећен је и дијаспори, па се уз већ проваљену цифру од по 250 евра за глас, уочава сугестија да би онима који долазе из Словенија било плаћено 50 евра мање… Предвиђен је и боравак у Гусињу министара ДПС који би обећавали новац за пољопривредне пројекте, а наређено је и строго партијско запошљавање у школама уз имена “кандидата”. Предвиђено је и вршење притиска на власнике фабрика и маркета, а преко Центра за социјални рад и његове директорке притисак на гласаче, уз обећавање послова геронтодомаћица… Поред њих ту су и пензионери којих има 250. Циљ председнице је да 90 одсто њих гласа за ДПС, што је могуће, ако се “среди” да 50 одсто њих на изборима гласа путем писма.

Чекићева јуче није одговарала на позиве новинара, али, како су најавили из “Дана”, после уручења њеног дневника специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу, нема сумње, мораће да одговори на његова неугодна питања.

ГЛАСАЧИ И ЈУНИЦА

Према писању Чекићеве, видљива је конекција ДПС са Министарством пољопривреде, коме она сугерише да треба “средити” да Нуфрија Муламекић добије јуницу од министарства. Уз то је достављено и решење о Нуфријином упису у регистар пољопривредника. Чекићева је евидентирала и уплату тог министарства од 20.000 евра, а на једној страници је руком исписала да ДПС у Гусињу има 460 гласова. После друге процене тај број је порастао на 523. Како би се сви идентификовали, она предлаже ангажовање матичне службе Општине Гусиње. Врх партије је обавестила о људима из Гусиња који имају право гласа а живе у иностранству и које до 16. октобра треба довести у Црну Гору.

М. СЕКУЛОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!