Економија

ЕБРД: 40 мил. € у аграр Србије

Београд — ЕБРД је у српски агробизнис ове године уложила 40 милиона евра а и 2013. ће наставити са подршком пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији.

Како је изјавио виши банкар Агробизнис тима ЕБРД Миљан Ждрале Србија је за њих јако значајна и стратешка земља а ЕБРД је у нашој земљи прошле године имао већински део пакета од око 115 милиона евра.

Он је казао да су та средства била намењена повећању енергетске ефикасности и ширењу српских компанија, као сто је аквизиција словеначке кондиторске фабрике “Фруктал”, коју је обавио “Нектар” из Бачке Паланке
.
Ждрале је казао да је ЕБРД ове године у агробизнис у региону укупно уложио 200 милиона евра, и то у различите секторе – малопродају, примарну пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију. 
Он је нагласио да је агробизнис сектор који показује највећи отпор према кризи, а добијаће све више на значају због недостатка капитала, пораста цена хране и животних намирница и екстремних временских услова који су ове године имали енорман утицај на приносе и цене хране у Србији.
“И даље ћемо наставити са потпомагањем локалних компанија за њихово регионално ширење, консолидацију и потпомагање ликвидности с обзиром на мањак капитала не само у Србији и региону, него и у ЕУ”, казао је он. 
Ждрале је подсетио да је ове године у Србију уложено мање у агробизнис сектор него прошле године кад је ЕБРД уложила само у агробизнис сектор у Србији 115 милиона евра.

Како је прецизирао, неки од важнијих пројеката су били горе наведне аквизиција “Фруктала”, прва српска инвестиција у ФМЦГ сектору (роба широке потрошње) у Словенији, као и синдицирани кредит (посебна врста финансијског кредита који се узима од две или више банака) на медјународном тржишту капитала МК Групи.
Ждрале је истакао да важно да компаније у Србији креирају кредитну историју и ван граница земље. 
Он је подсетио и на реализацију пројекта са ЦХС, водећом пољопривредном компанијом из Америке. 
“Била је изборна година, а и економска криза је имала утицај… али ми се надамо да ће ЕБРД наставити са фокусом на Србију, пре свега у области приватног сектора, ту је до сада најзначајније инвестиције имао пољопривредни, односно агробизнис сектор, наравно и остали сектори ће бити предмет банчиних активности”, навео је он. 
Ждрале је напоменуо да Агробизнис тим ЕБРД-а броји више од 50 банкара из 14 земаља, који су ангазовани на пројектима у 32 земље централне и југоисточне Европе, Русије и централне Азије са годишњим инвестцијама несто испод милијарду евра. 
“Ове године смо додали и северноафрицке земље – Египат, Тунис, Мароко и Јордан, то су земље са дефицитом хране”, рекао је Ждрале, указујући да је то додатна шанса Србији и земљама из окружења да искористе своје компаративне предности.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!