fbpx
Насловна / Србија / Економија / ЕБРД: 40 мил. € у аграр Србије
ЕБРД: 40 мил. € у аграр Србије 1

ЕБРД: 40 мил. € у аграр Србије

Београд — ЕБРД је у српски агробизнис ове године уложила 40 милиона евра а и 2013. ће наставити са подршком пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији.

Како је изјавио виши банкар Агробизнис тима ЕБРД Миљан Ждрале Србија је за њих јако значајна и стратешка земља а ЕБРД је у нашој земљи прошле године имао већински део пакета од око 115 милиона евра.

Он је казао да су та средства била намењена повећању енергетске ефикасности и ширењу српских компанија, као сто је аквизиција словеначке кондиторске фабрике „Фруктал“, коју је обавио „Нектар“ из Бачке Паланке
.
Ждрале је казао да је ЕБРД ове године у агробизнис у региону укупно уложио 200 милиона евра, и то у различите секторе – малопродају, примарну пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију. 
Он је нагласио да је агробизнис сектор који показује највећи отпор према кризи, а добијаће све више на значају због недостатка капитала, пораста цена хране и животних намирница и екстремних временских услова који су ове године имали енорман утицај на приносе и цене хране у Србији.
„И даље ћемо наставити са потпомагањем локалних компанија за њихово регионално ширење, консолидацију и потпомагање ликвидности с обзиром на мањак капитала не само у Србији и региону, него и у ЕУ“, казао је он. 
Ждрале је подсетио да је ове године у Србију уложено мање у агробизнис сектор него прошле године кад је ЕБРД уложила само у агробизнис сектор у Србији 115 милиона евра.

Како је прецизирао, неки од важнијих пројеката су били горе наведне аквизиција „Фруктала“, прва српска инвестиција у ФМЦГ сектору (роба широке потрошње) у Словенији, као и синдицирани кредит (посебна врста финансијског кредита који се узима од две или више банака) на медјународном тржишту капитала МК Групи.
Ждрале је истакао да важно да компаније у Србији креирају кредитну историју и ван граница земље. 
Он је подсетио и на реализацију пројекта са ЦХС, водећом пољопривредном компанијом из Америке. 
„Била је изборна година, а и економска криза је имала утицај… али ми се надамо да ће ЕБРД наставити са фокусом на Србију, пре свега у области приватног сектора, ту је до сада најзначајније инвестиције имао пољопривредни, односно агробизнис сектор, наравно и остали сектори ће бити предмет банчиних активности“, навео је он. 
Ждрале је напоменуо да Агробизнис тим ЕБРД-а броји више од 50 банкара из 14 земаља, који су ангазовани на пројектима у 32 земље централне и југоисточне Европе, Русије и централне Азије са годишњим инвестцијама несто испод милијарду евра. 
„Ове године смо додали и северноафрицке земље – Египат, Тунис, Мароко и Јордан, то су земље са дефицитом хране“, рекао је Ждрале, указујући да је то додатна шанса Србији и земљама из окружења да искористе своје компаративне предности.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од доласка Вучића на власт у Србији је угашено 62.000 пољопривредних газдинстава! 11

Од доласка Вучића на власт у Србији је угашено 62.000 пољопривредних газдинстава!

БРАНИСЛАВ ГУЛАН: Од последњег пописа пољопривреде у 2012. године угашено је 62.000 пољопривредних газдинстава у …

"Најгоре до сада": Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију 12

„Најгоре до сада“: Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију

Бити — Мање од четири сата било је довољно да се распродају сви трактори, комбајни …

Један коментар

  1. Zašto ne pitate gdina Ždralea zašto EBRD daje novac Monsantu da u Srbiji prodaje seme genetski modifikovanih organizama, javni oglas EBRD je dostupan na sledecem linku
    http://www.ebrd.com/pages/project/psd/2012/43925….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *