Економија

Збербанка: Интересовање за операције са рубљом у Србији биће све веће

26.10.2012. –

Фолксбанка (Volksbank), сада део руске Збербанке, бележи у Србији интересовање за операције конвертовања рубље, која је од понедељка укључена у корпу валута. Експерти истичу да ће присуство рубље у Србији изузетно помоћи увозницима и извозницима.

„Већ у понедељак су се у експозитуре Фолксбанке обратили представници мењачница ради куповине и продаје руске рубље у готовини“, рекао је у интервјуу за РИА „Новости“ Григориј Черњенко, представник Збербанке у Србији.

Одлука Народне банке Србије о почетку коришћења руске рубље
 на девизном тржишту ступила је на снагу у суботу 20. октобра, али су финансијске операције са новом валутом почеле фактички да се реализују првог наредног радног дана, тј. у понедељак 22. октобра.

Представник Збербанке прогнозира да ће интересовање за операције са рубљом у Србији бити све веће, али у овом тренутку, по његовим речима, многе мењачнице још нису научиле да раде са руском валутом.Черњенко је саопштио да 26 филијала Фолксбанке у Србији води статистику заинтересованости становништва и компанија за руску рубљу.

„Очекујемо да ћемо од прве декаде новембра почети да нудимо широк асортиман банкарских услуга у рубљама, између осталог депозите, кредите и производе за финансирање увозно-извозних операција. То пре свега може бити занимљиво за руске увознике српских производа и српске увознике руских производа“, рекао је саговорник агенције.


[pullquote_right]Збербанка на списку двадесет највреднијих светских банака
Највећа банка Русије, Збербанка (рус. Сбербанк, основана 1841) заузела је 17. место на списку највреднијих светских банака. Из ове банке, која је 2011. започела пословање и у Србији, кажу да им је циљ да до 2014. буду међу првих десет.[/pullquote_right]

Експерт је истакао да су интересовање за коришћење услуга у рубљама испољиле многе српске компаније које извозе у Русију намирнице, на пример, месне прерађевине.
„Обзиром да циклус и сама испорука трају око месец и по, српски извозник је принуђен да зависи од курса динара према евру, као што је руски увозник принуђен да на овај или онај начин зависи од курса рубље према евру. У блиској будућности ће коришћење непосредне релације рубља-динар омогућити да се избегне трострука конверзија динар-евро-рубља, па самим тим и да се оптимизују трошкови и једне и друге стране“, рекао је представник Збербанке.

Што се тиче физичких лица, експерт истиче да ће корист од непосредне размене рубљи за динаре осетити десетине хиљада Срба који раде у Русији и примају плату у рубљама. Сада они могу да шаљу новац у отаџбину без конвертовања у трећу валуту.

„Укључивање руске рубље у корпу валута у Србији омогућава да се та процедура поједностави“, констатовао је Черњенко.

У фебруару ове године Збербанка је завршила преузимање аустријске Volksbank International (VBI) за 505 милиона евра. Поред Србије, VBI има филијале у Босни и Херцеговини, Словачкој, Чешкој, Хрватској, Мађарској, Словенији и Украјини, преносе РИА „Новости“.

[quote]Стране инвестиционе банке предвиђају јачање рубље
Скупа нафта, ублажавање монетарне политике у Европи и САД и прекид одлива капитала – то су три стуба на којима почива успех руске рубље, сматрају аналитичари банака Goldman Sachs и JPMorgan.
[/quote]

Оригинал публикације

 

Извор: Руска реч, РИА Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!