Свет

Румунија одлаже улазак у еврозону

Букурешт — Румунски премијер Виктор Понта изјавио је да ће његова земља пропустити рок за придруживање еврозони, одређен за 2015. годину.

Међутим, рекао је и да је Румунија и даље посвећена увођењу јединствене европске валуте кад буду испуњени услови.

“Рок за улазак у еврозону 2015. године није уклесан у камену”, рекао је Понта и додао да ће Румунија и даље предузимати све могуће напоре да би испунила услове за уводјење евра, како је прописано у Споразуму из Мастрихта.

“Од велике је важности држати се критеријума приступања, између осталог оних за држање под контролом инфлације и буџетског дефицита”, нагласио је румунски премијер. 

Да би нека земља постала чланица еврозоне, мора да испуни пет критеријума, међу којима је и одржавање буџетског дефицита на нивоу испод три одсто бруто домаћег производа те државе, као и ниске стопе инфлације. 

Понта је додао и да Румунија планира да продужи свој актуелни стенд-бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) и Европском унијом и после његовог истека у марту 2013. 

Румунија је у мају 2009. добила пакет помоћи вредан 20 милијарди евра од ММФ-а, ЕУ и Светске банке у замену за драстичне мере штедње.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!