ЕвроАзија

Ердоган: НАТО полудео јер смо купили С-400 од Руса

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је данас забринутост унутар НАТО поводом одлуке његове земље да купи руски одбрамбени ракетни систем С-400 “земља-ваздух”.

Ердоган је истакао да је споразум потписан и да је депозит исплаћен.

Не наводећи ниједну земљу посебно, Ердоган је изјавио да су НАТО “савезници полудели” због тог споразума.

Турска ће “наставити да предузима мере предострожности када је реч о безбедности и браниће се”, поручио је Ердоган, пренео је АП.

Турски медији су у уторак објавили да је Турска потписала споразум са Русијом о куповини одбрамбених ракетних система С-400, што је прва већа турска куповина оружја из Москве.

Овај споразум је најзнацајнији договор који је Анкара постигла са једним од произвођача оружја који није чланица НАТО, пренео је АФП.

Москва је, такође, потврдила да је постигнут споразум са Турском.

Владимир Козхин, саветник руског председника за војно-техничку сарадњу, рекао је да је уговор потписан и да су у току припреме за његово спровођење.

Козхин је додао да су одлуке везане за овај споразум у складу са руским стратешким интересима и да разуме зашто поједине западне државе покушавају да изврше притисак на Турску.

Преговори о набавци руског ракетног система почели су непосредно након неуспелог војног пуча у Турској, 15. и 16. јула прошле године.

Званични Вашингтон је у више наврата изразио незадовољство поводом овог споразума.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!