Македонија

Македонија: Почела кампања за локалне изборе; учествује 19 странака и коалиција

Како јавља дописник Вечерњих новости, у Македонији је у понедељак означен почетак 20-дневне кампање странака, коалиција и независних кандидата пријављених Државној изборној комисији (ДИК) у Скопљу за учешће на предстојећим шестим локалним изборима заказаним за 15. октобар.

Изборна кампања за први круг локалних избора у Македонији, како је саопштено из ДИК, завршава 13. октобра у поноћ.

Жребом ДИК-а утврђен је редослед јединствене листе кандидата на бирачким листићима са кандидатима за градоначелнике и саветнике (одборнике) општинских већа. На изборима учествује 19 странака и коалиција, а кандидатуру су пријавиле и 64 групе бирача.

Владајућа коалција предвођена Социјалдемократским савезом (СДСМ) лидера и премијера Зорана Заева, на бирачким листића је – прва. Друга је коалиција Алијанса Албанаца и Национална демократска партија (НДП), трећа Демократска унија интеграција (ДУИ), Алија Ахметија, четврта коалиција за Битољ – ДУИ, БЕСА и Алијанса Албанаца, пета коалиција заједно за Гази Баба предвођена од албанске странке БЕСА, шеста НДП, седма ВМРО-ДПМНЕ, Николе Груевског, осма Народни покрет Турака, девета алијанса Албанаца, 10. је ТМРО, 11. Демократска партија Турака, странка ГРОМ је 12, коалиција предвођена ВМРО-ДПМНЕ је 13., БЕСА је 14, Демократска партија Албанаца (ДПА) 15, Левица је 16, ПДП 17, Савез Рома 18, а СДСМ је 19.

Уочи објављивања почетка кампање, кандидати за градоначелнике у Скопљу и унутрашњости Македоније потписали су Кодекс за фер и демократске изборе. Кодексом су се учеснци избора обавезали пред грађанима Македоније да ће се придржавати и активно промовисати утврђена правила за поштовање свих закона и прописа релевантних за изборе, поштујући владавину права приликом организовања и спровoђења гласања.

Шесто гласање “на локалу”

Шести локални избори у Македонији 15 октобра, како је потврђено из ДИК-а, биће спроведено на 3.480 бирачких места у 80 општина и Граду Скопљу.

Други круг избора је заказан две седмице касније, 29. октобра. Изборна кампања за други круг завршава 27. октобра у поноћ. Грађани главног града Македоније, на овим изборима свој глас ће давати на четири бирачка листића – по један за градоначелника Скопља и своје општине и по један за скопски градски савет и веће општине на чијој територији живе.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!