Европа

И поред претњи и уцена из ЕУ Пољска наставља да води суверену политику у интересу пољског народа

Председник Пољске Анџеј Дуда саопштио је да ће потписати последња два од четири закона из контроверзне реформе правосуђа због које је Европска комисија данас покренула казнене мере против Пољске.

Комисија је покренула процедуру против Пољске на основу Члана 7. Основног споразума Европске уније, тражећи први пут у историји Уније да се земље ЕУ изјасне да ли у Пољској постоји повећани ризик кршења основних вредности ЕУ.

“Потписаћу закон о Врховном суду и Закон о Државном судијском савету. Да подсетим то су председнички закони које сам се обавезао да предложим када сам у јулу ставио вето на те законе. По мом уверењу, продубљују демократизацију правосуђа. Промене служе демократизацији државе и против су олигархизације државе”, казао је Дуда у ванредном обраћању нацији.

“Донео сам одлуку да потпишем ове законе” рекао је Дуда у изјави коју је преносила државна ТВ.

Дуда је рекао да га чуди критика тих закона и поручио је да судије нису никаква посебна највиша каста, већ да треба да служе грађанима.

Између осталог управо због та два закона који по оцени ЕК, Савета Европе и његове независне Венецијанске комисије експерата, по уверењу САД, међународних институција и правосудних организација у Европи подривају независност правосуђа у Пољској и тиме и цео систем судова у ЕУ, Европска комисија је данас први пут у историји активирала против једне чланице казнени механизам члана 7 према којем земља која гази вредности ЕУ и угрожава правну државу може да остане без права гласа у Унији и без милијарди евра из европских фондова.

Потпредседник ЕК Франс Тимерманс саопштио је данас да је ЕК ту одлуку донела тешка срца и зато што јој Пољска није оставила простор да учини другачије али да се не ради ни о каквом нуклеарном оружју против Пољске, већ је ЕК решила да подели своју забринутост за правну државу и демократију у Пољској са земљама чланицама и препусти њима да оне процене и изгласају да ли Пољска заиста угрожава правну државу и демократију.

ЕК оставила је Пољској задња врата јер јој дала могућност да у наредна три месеца у дијалогу са ЕК усвоји неке од препорука које јој је ЕУ дала и у том случају је ЕК спремна да казнени механизам заустави.

Шеф ЕК Жан Клод Јункер позвао је новог пољског премијера Матеуша Моравјецког да дође у Брисел 9. јануара, да разговарају како да се нађе излаз из пат ситуације и како да се заустави даље продубљивање спора Варшаве и Брисела.

Моравјецки је уочи данашње одлуке у Бриселу рекао да је то суверено право ЕК али да Пољска од својих реформи не одустаје, пошто је реформа правосуђа преко потребна и желе је и сами Пољаци а да је уверен да ће без обзира на овај спор Брисел и Варшава у наредних 12 до 18 месеци наћи начина како да сарађују.

Моравјецки је изјавио да Пољска неће никога мољакати да је не казни али пољски аналитичари упозоравају да Варшава већ тражи шест савезника у ЕУ да се не нађе већина од 22 земје које би оцениле да у Пољској постоје претње по правну државу. На тај начин ЕУ не би могла да пређе на следећи корак гласање о санкцијама консензусом, где се Мађарска свом најближем савезнику обавезала да ће ставити вето.

Званична Варшава рачуна на помоћ савезника из Вишеградске четворке, међутим, чешки премијер Андреј Бабиш је изјавио да ће прво сачекати исход сусрета Јункера и Моравјецког а један од најгласнијих заговорника да се Пољска казни и то одузимањем новца из европских фондова је блиска Бабишу еврокомесарка правде, Чехиња Вјера Јоурова.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!