Економија

Бразил, Русија, Индија и Кина потенцијалне локомотиве светске привреде

НЕМАЧКИ ИНСТИТУТ: БЕРЛИН – Бразил, Русија, Индија и Кина, такозване земље БРИК-а, могле би да постану локомотива светске привреде, прогнозирају економисти Немачког института за економска истраживања (ДИW)

За светску економију су наступила тешка времена, потреси на берзама су свакодневни, а САД и европске земље су под тешким теретом државног дуга и поставља се питање да ли свету прети нова рецесија, пише немачка медијска кућа Дојче Веле.

Директор ДИW Михаел Хутер сматра да такав развој догађаја у великој мери зависи од земаља са прелазном економијом, пре свега Бразила, Русије, Индије и Кине. Он је уверен да ће земље групе БРИК, уколико успешно избегну економске потресе, добити реалну шансу да у скорој будућности постану локомотива светске економије.

Немачка, најснажнија чланица ЕУ и локомотива европске економије, већ данас зависи од економског раста земаља БРИК. Истакнути немачки економиста Кристоф Ромер прецизира да је у ове четири земље Немачка 2010. године пласирала десет одсто свог извоза.

Бразил, Русија, Индија и Кина потенцијалне локомотиве светске привредеТржиште земаља БРИК већ данас премашује америчко, а експерти прогнозирају да ће Бразил, Русија, Индија и Кина 2015. године обезбедити 30 одсто светског бруто домаћег производа (БДП).

 “Удео еврозоне биће тек 13 процената, с тим што је 20 одсто обезбеђивала пре 16 година”, истиче директор ДИW.

Економисти су уверени у велики потенцијал земаља са тржиштем у успону, које поред привлачности као продајна тржишта, активно инвестирају у развој сопствене инфраструктуре.

Ниво инвестиција у инфраструктуру земаља у транзицији ће се изједначити већ 2012. године са високоразвијеним индустријским земљама, које су још пре само десет година улагале четири пута више. Висока инвестициона активност у БРИК иде на руку Немачкој, са извозно орјентисаном економијом.

Зависност немачког извоза од раста у земаљама у транзицији је све већа. Извоз Немачке од 2005. до 2010. године је у целини порастао за 21 проценат, док је темпо раста експорта у Бразил, Русију, Индију и Кину премашио 100 одсто.

“Безмало 30 одсто немачких испорука у те земље је из сектора машиноградње, 22 одсто аутомобилске индустрије, 17 одсто електротехничке и 15 процената хемијске индустрије” прецизира директор немачког института за економска истраживања.

Немачке компаније су 2010. године у земље БРИК продале робу и услуге за 100 милијарди евра, за трећину више него у САД, и на томе се неће задржати. Поред продајних тржишта земаља у транзицији за њих су веома привлачни и инвестициони пројекти.

Резултати последње анкете коју је Немачки институт за економска истрживања спровео пролетос, четвртина планираних инвестиција у иностранству до 2015. године немачке компаније ће усмерити у БРИК.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!