Бразил, Русија, Индија и Кина потенцијалне локомотиве светске привреде

Бразил, Русија, Индија и Кина потенцијалне локомотиве светске привреде

НЕМАЧКИ ИНСТИТУТ: БЕРЛИН – Бразил, Русија, Индија и Кина, такозване земље БРИК-а, могле би да постану локомотива светске привреде, прогнозирају економисти Немачког института за економска истраживања (ДИW)

За светску економију су наступила тешка времена, потреси на берзама су свакодневни, а САД и европске земље су под тешким теретом државног дуга и поставља се питање да ли свету прети нова рецесија, пише немачка медијска кућа Дојче Веле.

Директор ДИW Михаел Хутер сматра да такав развој догађаја у великој мери зависи од земаља са прелазном економијом, пре свега Бразила, Русије, Индије и Кине. Он је уверен да ће земље групе БРИК, уколико успешно избегну економске потресе, добити реалну шансу да у скорој будућности постану локомотива светске економије.

Немачка, најснажнија чланица ЕУ и локомотива европске економије, већ данас зависи од економског раста земаља БРИК. Истакнути немачки економиста Кристоф Ромер прецизира да је у ове четири земље Немачка 2010. године пласирала десет одсто свог извоза.

Бразил, Русија, Индија и Кина потенцијалне локомотиве светске привредеТржиште земаља БРИК већ данас премашује америчко, а експерти прогнозирају да ће Бразил, Русија, Индија и Кина 2015. године обезбедити 30 одсто светског бруто домаћег производа (БДП).

 “Удео еврозоне биће тек 13 процената, с тим што је 20 одсто обезбеђивала пре 16 година”, истиче директор ДИW.

Економисти су уверени у велики потенцијал земаља са тржиштем у успону, које поред привлачности као продајна тржишта, активно инвестирају у развој сопствене инфраструктуре.

Ниво инвестиција у инфраструктуру земаља у транзицији ће се изједначити већ 2012. године са високоразвијеним индустријским земљама, које су још пре само десет година улагале четири пута више. Висока инвестициона активност у БРИК иде на руку Немачкој, са извозно орјентисаном економијом.

Зависност немачког извоза од раста у земаљама у транзицији је све већа. Извоз Немачке од 2005. до 2010. године је у целини порастао за 21 проценат, док је темпо раста експорта у Бразил, Русију, Индију и Кину премашио 100 одсто.

“Безмало 30 одсто немачких испорука у те земље је из сектора машиноградње, 22 одсто аутомобилске индустрије, 17 одсто електротехничке и 15 процената хемијске индустрије” прецизира директор немачког института за економска истраживања.

Немачке компаније су 2010. године у земље БРИК продале робу и услуге за 100 милијарди евра, за трећину више него у САД, и на томе се неће задржати. Поред продајних тржишта земаља у транзицији за њих су веома привлачни и инвестициони пројекти.

Резултати последње анкете коју је Немачки институт за економска истрживања спровео пролетос, четвртина планираних инвестиција у иностранству до 2015. године немачке компаније ће усмерити у БРИК.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Пре двије године у Кини су заваривали људе у станове, убацивали их у кутије за …

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Трка у наоружању постепено прелази из физичког у дигитални свет. А прву виолину у њој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *