Азија

Спектакуларно отворене 23. Зимске олимпијске игре: Порука мира свету

КОРЕЈЦИ су још једном одушевили свет. У Пјонгчангу су у петак спектакуларно отворене 23. Зимске олимпијске игре, које ће отворити нову страницу историје. Први пут на Играма заједно су под истом заставом, свог полуострва, изашли спортисти Јужне и Северне Кореје, док ће се Руси због суспензије надметати под олимпијским симболима. Заставу Србије носила је скијашица Невена Игњатовић.

Олимпијску ватру упалила је златна са Игара у Ванкуверу 2010. и сребрна из Сочија 2014. клизачица Јуна Ким. Игре је отворио председник Јужне Кореје Мун Џае-ин, који је нагласио:

– Суочени смо са историјским тренуцима у нашим животима. Верујем да ће Игре у Пјонгчангу осветлити поруку мира.

Церемонија је почела у подне по нашем времену, а у Пјонгчангу и осталим јужнокорејским градовима одзвањала су “звона мира”. Уосталом, главна тема отварања била је мир као порука свету, а 35.000 гледалаца на стадиону, који ће бити демонтиран после Параолимпијских игара, уживало је у двочасовном спектаклу. Врхунац је био када су заједно изашли спортисти Јужне и Северне Кореје.

– Сви смо срећни што се ово десило – усхићен је био председник МОК Томас Бах.

Церемонији је присуствовао министар омладине и спорта Вања Удовичић, а нашу земљу ће осим Невене Игњатовић, представљати Марко Вукчевић, Марко Стевовић и Дамир Растић. Први ће на стазу у недељу ујутро (3.00 по нашем времену) Вукчевић и Стевовић у спусту.

На Играма, које се завршавају 25. фебруара, учествоваће 2.925 спортиста из 92 земље. Такмичења ће се одржати у 15 спортова и биће подељена 102 комплета улазница.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!