Економија

ЕПС гаси ТЕ „Мораву” 2023. године и на улицу шаље 200 радника?!

СВИЛАЈНАЦ – Термоелектрана (ТЕ) „Морава” у Свилајнцу, изграђена 1969. године на бази отпадних угљева из подземне експлоатације, биће угашена 2023. године, објавио је Еколошки покрет у Свилајнцу, преносећи саопштење ЈП Електропривреде Србије (ЈП ЕПС) у чијем је саставу „Морава”.

„На основу Нацрта дугорочног плана пословне стратегије и развоја ЈП ЕПС до 2027. године, предвиђено је стављање ван производног процеса ТЕ „Морава” до краја 2023. године”, стоји у саопштењу ЈП ЕПС објављеном на фјесбук страници Еколошког покрета.

У „Морави” не коментaришу тај Нацрт ЕПС-а, али кажу за Танјуг да је протеклих година, кроз капиталне и друге ремонте, у сарадњи са домаћим компанијама и научним установа, направљено много техничких и инжењеријских подухвата, који „Мораву” чине „највећим и најважнијим привредним субјектом Поморавског округа, јединственим и препознатљивим субјектом ЕПС”.

ТЕ „Морава” је снаге 125 мегавата, са опремом из Пољске. На комплетно компјутерско вођење и управљањем блоком, преведена је 2004. године, а урадили су га стручњаци и сарадници Института „Михајло Пупин” из Београда. Годишње произведе до 600 милиона киловат часова.

У ТЕ „Морави” је запослено око 200 радника.

Свилајнцом се пронела вест да ће у ТЕ „Морави”, после гашења, бити инсталирано постројење за „физичко хемијски третман опасног отпада”, што је веома узбудило људе из еколошког покрета, али и многе друге у Свилајнцу.

У одговору ЈП ЕПС, Еколошком покрету на то питање, стоји, да се „не предвиђају активности везане за изградњу фебрике за физичко хемијски третман опасног отпада, нигде па ни на локацији ТЕ ‘Морава’“.

„То не предвиђа пословна стратегија дугорочног развоја ЕПС”, кажу у том јавном предузећу.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!