Друштво

Драгомир Милојевић: Радни текст измена Устава везан за независност судства је корак уназад

Радни текст измена Устава везан за независност судства корак је уназад у односу на ранија решења, оценио је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

Он је новинарима рекао да је Врховни касациони суд имао седницу на ту тему и Министарству правде доставио је предлоге на радни текст, са примедбама и предлозима.

Милојевић је истакао да је Врховни касациони суд закључио да по предложеном тексту судије само чине кворум у Високом савету судства.

“Сви потенцирамо на саставу Високог савета судства и том такозваном златном гласу. У таквом саставу судије у неку руку само чине кворум”, констатовао је он.

Мање нерешених предмета у 2017.

Тренд решавања старих предмета у судовима у Србији се наставља и у 2017. години их је било 1.118.2012, што је помак у односу на 2016. када их је било 1.132.331, рекао је Милојевић.

Он је рекао да је у прошлој години, заједно са извршењима, било 1.911.086 нерешених предмета, док их је у 2016 било 2.043.925.

У Србији је систематизовано 2.990 судијских места, од чега је попуњено 2.626, а ефективно је радило 2.586 судија.

Милојевић је прецизирао да су судови у Србији у прошлој години решили 2.335.760 предмета, од којих је 495.708 старијих од две године.

Према његовим речима, судови су у протекле две године примили 1,3 милиона предмета више него што је очекивано, што је утицало на систем и повећало је број нерешених предмета.

“Број нерешених предмета је оно што нас мучи јер су бројке велике, имајући у виду стремљења Србија ка чланству у Европској унији”, констатовао је Милојевић.

Он је указао и на даљи тренд неравномерне оптерећености судија, па тако онај у Мионици има девет предмета годишње, а у Вршцу 48.

Милојевић је упозорио и на проблем законодавства, јер одређени закон кад се донесе произведе хиљаде и десетине хиљада спорова и онда дође до ситуације да системска решења доприносе неодрживости судског система.

“Имамо много масовних спорова, у новембру је хиљаде тужби стигло у судове због дискриминације, а реч је о случајевима који се воде још од 2001. године, када је Влада донела одлуку да се неким оопштинама да помоћ за исплату ратних дневница за резервисте, па то сад траже и остали”, објаснио је он.

Као излаз из те неодрживе ситуације, Милојевић је предложио законске измене које би прописале да држава у тим случајевима не може да буде тужена, нити да буде тужилац.

ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!