Македонија

Македонија: Велика ГМО афера – генетски модификована соја стигла из Србије?

Београд — Македонију потреса велика ГМО афера пошто је македонска Агенција за храну и ветеринарство објавила да је на тржишту пронашла тону генетски модификоване хране.

Више од половине нађене генетски модификоване хране (сојине љуспице и шницле од соје) продавао је познати македонски произвођач здраве хране “Виталија”, а како је АХВ саопштила, та соја је пореклом из Србије, тачније из фабрике “Сојапротеин” из Бечеја која послује у саставу “Викторија групе”, пише Политика.

АХВ је на свом сајту објавила да је присуство ГМО у овој житарици потврдила и суперанализа референтне лабораторије из ЕУ.

После тога је у Македонији уследила обимна контрола, па су се на удару инспектора нашли највећи производјачи хране, а међу њима и узгајивачи пиринча из Кочана.

“Виталија” је негирала ове наводе тврдећи да “соју увози од реномиране српске компаније “Сојапортеин” која је један од највећих произвођача нон-ГМО соје у Европи.

У “Викторија групи” и “Сојапротеину” тврде да су сви њихови производи пореклом искључиво од генетски немодификоване соје, са најмање 99,9 одсто чистоће, односно са садржајем модификације мањим од 0,1 одсто што је далеко испод регулативе у Србији и Европској унији.

У Србији закон такође забрањује производњу и промет ГМО и производа од ГМО.

У Министарству пољопривреде Политици је речено да ће испитати наводе македонске Агенције, али да до сада ову информацију нису добили званично, нити је пошиљка из Србије враћена.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!